Τα σημαντικά κέρδη, ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο, της Wall Street την Παρασκευή, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τις Alphabet και Microsoft, περιόρισαν τις ανησυχίες αυξάνοντας τα «στοιχήματα» ενόψει μιας εβδομάδας κατά την οποία δύο ακόμη κολοσσοί τεχνολογίας πρόκειται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους.

Τα ισχυρά αποτελέσματα των δύο τεχνολογικών κολοσσών βοήθησαν στην ώθηση του S&P 500 στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο περίπου 7% το 2024 και περίπου 24% από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως επισημαίνει το Reuters.

Ο υψηλός πληθωρισμός «περιορίζει» την Fed – Τι θα κάνει με τα επιτόκια

Ωστόσο οι επενδυτές «τιμώρησαν» την απογοητευτική μελλοντική πρόβλεψη της Meta Platforms. Η μετοχή της μητρικής του Facebook υποχώρησε πάνω από 10% την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Γενικότερα, οι εταιρείες του S&P 500 που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κερδών των αναλυτών αυτό το τρίμηνο, είδαν τις μετοχές τους να αυξάνονται κατά μέσο όρο μόλις 0,2%, δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan. Αντίθετα, όσες είχαν εκτιμήσεις κερδών κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είδαν τις μετοχές τους να υστερούν κατά μέσο όρο 4%, τη μεγαλύτερη υποαπόδοση τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια.

Οι αναφορές κερδών ήταν «αρκετά καλές», δήλωσε ο Rick Meckler, συνεργάτης της Cherry Lane Investments. Αλλά «όποιος χάνει με οποιονδήποτε τρόπο, πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα».

Magnificent Seven

Περισσότερες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα από μέλη των λεγόμενων Magnificent Seven, ομάδα εταιρειών που οδήγησε τις αγορές υψηλότερα πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, η Amazon και η Apple θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους την Πέμπτη. Μία μέρα νωρίτερα, η Federal Reserve θα δημοσιεύσει την τελευταία της έκθεση νομισματικής πολιτικής μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η σχεδόν αμείωτη άνοδος της αγοράς τους τελευταίους έξι μήνες έχει κάνει τους επενδυτές λιγότερο επιεικείς για τις μειώσεις κερδών. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται 20 φορές τις μελλοντικές εκτιμήσεις κερδών, πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 15,7, σύμφωνα με το LSEG Datastream.

Η μετοχή της Tesla σημείωσε άνοδο 12% νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αφού η εταιρεία δήλωσε ότι θα παρουσιάσει νέα μοντέλα μέχρι τις αρχές του 2025. Ωστόσο η μετοχή της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένει χαμηλότερα κατά 30% σε ετήσια βάση.

Ομόλογα

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσε να είναι ένας άλλος παράγοντας. Τα προβλεπόμενα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών προεξοφλούνται περισσότερο στα μοντέλα των αναλυτών όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, καθώς οι επενδυτές μπορούν πλέον να λάβουν υψηλότερη ανταμοιβή από το δημόσιο χρέος χωρίς κινδύνους. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έφτασε στο 4,74% αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές Νοεμβρίου, μετά από περισσότερες ενδείξεις ισχυρότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού.

Συνολικά, ωστόσο, το 78% των εταιρειών του S&P 500 ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κερδών των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο, με τα κέρδη να αυξάνονται κατά 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η LSEG IBES.

Τα σταθερά εταιρικά αποτελέσματα έχουν γίνει πιο σημαντικά καθώς οι ανοδικές αποδόσεις των ομολόγων και ο επίμονος πληθωρισμός έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα για τις μετοχές, δήλωσε ο Chuck Carlson, διευθύνων σύμβουλος της Horizon Investment Services.

Τα εταιρικά κέρδη «έρχονται σε ένα επίπεδο που μπορεί να προσφέρει υποστήριξη για την αγορά και να ξεπεράσει κάποια από τις ταλαντεύσεις στον πληθωρισμό και στο περιβάλλον των επιτοκίων», είπε ο Carlson.

Τα κέρδη θα μπορούσαν να υποχωρήσουν εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα ή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό παραμείνουν υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Ενώ οι επενδυτές δεν αναμένουν καμία κίνηση σε σχέση με τα επιτόκια από τη Fed στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, περιμένουν να ακούσουν με προσοχή τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σχετικά με πρόσφατες ενδείξεις ενός ισχυρότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού.

Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων, που ήταν βασικός μοχλός του χρηματιστηριακού ράλι, έχουν ξεθωριάσει μετά από σημάδια οικονομικής ισχύος και στάσιμου πληθωρισμού. Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης την Παρασκευή έδειξαν στους επενδυτές να τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων σε μόλις 35 μονάδες βάσης για το 2024, έναντι περισσότερων από 150 που τιμολογήθηκαν τον Ιανουάριο.

Τα κέρδη ήταν «θετικά, αλλά αυτό για το οποίο ανησυχεί περισσότερο η αγορά, εκτιμώ πως είναι ο πληθωρισμός και τι πρόκειται να κάνει η Fed γι’ αυτό», δήλωσε από τη μεριά του ο Scott Wren, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιας αγοράς στο Wells Fargo Investment Institute.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές