Τα τελευταία νέα για τον πληθωρισμό δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για μειώσεις επιτοκίων σύντομα. Συνολικά, οι δείκτες του υπουργείου Εμπορίου στους οποίους βασίζεται η Fed για τα σήματα του πληθωρισμού έδειξαν ότι οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν με ρυθμό που εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από τον ετήσιο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με ξεχωριστές εκθέσεις αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το CNBC.

Alpha Bank: Βαρόμετρο η αγορά εργασίας των ΗΠΑ για τις αποφάσεις της FED

Μέσα σε αυτή την εικόνα ήρθαν αρκετά σημαντικά σημεία: Μια αφθονία χρημάτων που εξακολουθεί να ρέει μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος δίνει στους καταναλωτές διαρκή αγοραστική δύναμη. Στην πραγματικότητα, οι αγοραστές ξοδεύουν περισσότερα από όσα παίρνουν, μια κατάσταση ούτε βιώσιμη ούτε αντιπληθωριστική. Τέλος, οι καταναλωτές βυθίζονται στις αποταμιεύσεις για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις αγορές, δημιουργώντας ένα επισφαλές σενάριο, αν όχι τώρα, τότε στο μέλλον.

H Fed είναι πιθανό να είναι προσεκτική και να μην έχει τη διάθεση σύντομα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Κολλημένοι» στον πληθωρισμό

«Το να ξοδεύεις πολλά χρήματα δημιουργεί ζήτηση, δημιουργεί κίνητρα. Με την ανεργία κάτω από το 4%, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τιμές δεν «μειώνονται», δήλωσε ο Joseph LaVorgna, επικεφαλής οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities. «Οι αριθμοί των δαπανών δεν πρόκειται να μειωθούν σύντομα. Έτσι, μπορεί να έχετε ένα σενάριο κολλώδους πληθωρισμού».

Πράγματι, τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης την Παρασκευή έδειξαν ότι οι δαπάνες ξεπέρασαν τα έσοδα τον Μάρτιο, όπως και σε τρεις από τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης βυθίστηκε στο 3,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το βασικό μέτρο της Fed για τον προσδιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, αυξήθηκε στο 2,7% τον Μάρτιο όταν συμπεριέλαβε όλα τα στοιχεία και διατηρήθηκε στο 2,8% για το ζωτικής σημασίας βασικό μέτρο που αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Μια ημέρα νωρίτερα, το υπουργείο ανέφερε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός το πρώτο τρίμηνο έτρεξε με βασικό επιτόκιο 3,7% το πρώτο τρίμηνο συνολικά και 3,4% σε ονομαστική βάση. Αυτό συνέβη καθώς η αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος επιβραδύνθηκε σε ρυθμό 1,6%, πολύ κάτω από την εκτίμηση της συναίνεσης.

Μέχρι στιγμής, η οικονομία έχει καταφέρει να αποφύγει την ευρύτερη ζημιά από το πρόβλημα του πληθωρισμού, αν και υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες ρωγμές.

Οι πιστωτικές καθυστερήσεις έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και μια δεκαετία και υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στη Wall Street ότι υπάρχει περισσότερη μεταβλητότητα στο μέλλον.

Ανοδικές οι προσδοκίες

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι επίσης ανοδικές, με την έρευνα καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που παρακολουθείται στενά να δείχνει προσδοκίες για τον πληθωρισμό ενός και πέντε ετών αντίστοιχα σε ετήσιους ρυθμούς 3,2% και 3%, τους υψηλότερους από τον Νοέμβριο του 2023.

Mία πηγή από τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, αυτή την εβδομάδα αμφιταλαντεύτηκε να αποκαλέσει την οικονομική άνθηση των ΗΠΑ «απίστευτη» την Τετάρτη σε μια ημερήσια επιστολή που έλεγε στη Wall Street Journal ότι ανησυχεί ότι όλες οι κυβερνητικές δαπάνες δημιουργούν πληθωρισμό που είναι πιο δυσεπίλυτος από ό, τι εκτιμάται σήμερα.

“Αυτό οδηγεί μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης και αυτό θα έχει άλλες συνέπειες πιθανώς στο δρόμο που ονομάζεται πληθωρισμός, ο οποίος μπορεί να μην εξαφανιστεί όπως περιμένουν οι άνθρωποι”, δήλωσε ο Dimon. «Έτσι εξετάζω το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων. Μπορείτε να έχετε αυτή την ομαλή προσγείωση. Ανησυχώ λίγο περισσότερο ότι μπορεί να μην είναι τόσο ήπια και ο πληθωρισμός μπορεί να μην πάει ακριβώς όπως περιμένουν οι άνθρωποι».

Ο Dimon εκτιμά ότι οι αγορές τιμολογούν τις πιθανότητες μιας ομαλής προσγείωσης στο 70%.

«Νομίζω ότι είναι το μισό», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή