Το γιεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα στην Ασία, πυροδοτώντας εικασίες ότι οι ιαπωνικές αρχές παρενέβησαν στην αγορά για να στηρίξουν το ιαπωνικό νόμισμα.

Από τις 13:00 περίπου ώρα Τόκιο, το γεν άρχισε να ενισχύεται απότομα από περίπου 159,5 ¥ σε επίπεδο 155,2 ¥ περίπου 50 λεπτά αργότερα – μια τεράστια αλλαγή που οι έμποροι στο Χονγκ Κονγκ είπαν ότι θα μπορούσε να είχε προκληθεί από τις ιαπωνικές αρχές μετά από εβδομάδες προειδοποιήσεων ότι το Τόκιο, «παραμόνευε»  για να στηρίξει το γιεν εάν οι συναλλαγές γίνουν πολύ ασταθείς.

Οι ίδιοι traders προειδοποίησαν, ωστόσο στους Financial Times,, ότι δεν είχαν ακόμη αξιόπιστες αποδείξεις ότι είχε λάβει χώρα παρέμβαση και ότι η απόλυτη αστάθεια των συναλλαγών και η διασπορά φημών θα μπορούσαν να είχαν πείσει τους κερδοσκοπικούς επενδυτές να ξετυλίξουν μερικά από τα τεράστια στοιχήματα που έχουν συγκεντρώσει εναντίον του γιεν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ιαπωνία: Βουτιά 34 ετών για το γεν – Έτοιμες να παρέμβουν οι αρχές

Η εντυπωσιακή αναστροφή της τάσης ξεκίνησε μόλις λίγες ώρες αφότου το γιεν υποχώρησε στα 160 ανά δολάριο για πρώτη φορά σε 34 χρόνια.

«Η κίνηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής παρέμβασης της BOJ και ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό από μια ιαπωνική αργία, κάτι που σημαίνει χαμηλότερη ρευστότητα σε USD/JPY και μεγαλύτερη έκρηξη για τα χρήματα της BOJ», ανέφερε στο Reuters, ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στο IG.

Στην ευρύτερη αγορά, οι ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν θετικά ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve αργότερα μέσα στην εβδομάδα, υποβοηθούμενες από το ράλι των μετοχών των κινεζικών εταιρειών ακινήτων.

Προς «αποφασιστικά μέτρα»

Υπενθυμίζεται ότι οι ιαπωνικές αρχές παρενέβησαν για να σταθεροποιήσουν το γεν στα 151,94 το 2022 και ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι χρησιμοποίησε την Τετάρτη τα ίδια λόγια που προηγήθηκαν αυτής της παρέμβασης, προειδοποιώντας ότι η Ιαπωνία θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» κατά των υπερβολικών κινήσεων του νομίσματος.

«Κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα εδώ, σε έναν βαθμό. Η παρέμβαση βοηθάει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση» δήλωσε ο Μπίπαν Ράι, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Βόρεια Αμερική για την CIBC Capital Markets με έδρα το Τορόντο.

Το γεν έχει υποχωρήσει περισσότερο από 7% φέτος, λόγω της διεύρυνσης της ψαλίδας μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών και των ιαπωνικών ομολόγων, την οποία η μικρή αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα ελάχιστα άλλαξε.

Η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων εκτός Ιαπωνίας μπορεί τώρα να αποτελέσουν το κλειδί για την ανάσχεση της πτώσης του ιαπωνικού νομίσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές