Πιστωτικά θετική κρίνει η Moody’s την πιθανή εξαγορά των περιφερειακών ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της CNP Assurances από την Ελληνική Τράπεζα, με αφορμή την ανακοίνωση της τελευταίας στις 25 Απριλίου, ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την CNP Assurances (A1 stable)2 για την απόκτηση των εργασιών της σε Κύπρο και Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited.

Η εξαγορά θα είναι πιστωτικά θετική για την Ελληνική Τράπεζα, διότι θα της επιτρέψει να διαφοροποιήσει το franchise και τις ροές εσόδων της, αυξάνοντας τα μη χρηματοδοτούμενα εισοδήματά της και μειώνοντας την εξάρτηση από τα επιτόκια, αναφέρει η Moody’s. Θα καταστήσει επίσης την Ελληνική Τράπεζα ηγέτη στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου.

Moody’s: Ισχυρά τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2023 [γραφήματα]

Η συναλλαγή, η οποία χρειάζεται τις εγκρίσεις από τις αρχές, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2025. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η CNP Assurances έχει δικαίωμα πώλησης, το οποίο αναμένει ότι θα ασκήσει μόλις ληφθούν όλες οι εγκρίσεις. Έτσι η Ελληνική Τράπεζα δεσμεύεται αμετάκλητα να εξαγοράσει την CNP Cyprus εάν ασκηθεί αυτό το δικαίωμα.

Το συνολικό κόστος κτήσης αναμένεται να ανέλθει στα 182 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας αναλογία τιμή προς λογιστική αξία 1, που θα μειώσει τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα ακόμη σταθερό pro-forma 25,8% μετά την ολοκλήρωση.

Η Moody’s επισημαίνει επίσης ότι η CNP Cyprus είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ασφάλισης ζωής στην Κύπρο με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 24% εγχώριων ακαθάριστων ασφαλίστρων, μετά τη θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, Eurolife Ltd, και ο μεγαλύτερος πάροχος ασφάλισης ζημιών, με 15% μερίδιο αγοράς το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στουρνάρας: Η έξοδος μιας τράπεζας από την αγορά θα πρέπει να πραγματοποιείται με συντεταγμένο τρόπο
Επιχειρήσεις |

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για τις τράπεζες

Σε καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να της επιτρέπεται να μετακυλήσει το κόστος της δικής της κακοδιαχείρισης στον φορολογούμενο μόνο και μόνο επειδή θεωρείται «πολύ μεγάλη για να αποτύχει»