Ικανοποιημένες εμφανίστηκαν οι διοικήσεις των τραπεζών από τις επιδόσεις τους στο α΄ τρίμηνο του 2024, καθώς κινήθηκαν βάση των στόχων που έχουν τεθεί για το σύνολο της εφετινής χρήσης.

Πρόκειται για μία καθοριστική παράμετρο που θα λάβει υπόψιν του ο επόπτης (SSM) κατά την εξέταση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από τον περασμένο μήνα για την καταβολή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη του 2023, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Η μάχη των τραπεζών με τα έξοδα σε 4 μέτωπα

Το προηγούμενο διήμερο έδωσαν στη δημοσιότητα τις σχετικές οικονομικές καταστάσεις οι Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, ενώ θα ακολουθήσουν στα μέσα Μαΐου οι Alpha Bank και Eurobank.

Τα στοιχεία αυτά θα εξεταστούν από τον SSM πριν δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.

Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα αναμένονται τον Ιούνιο, για να ακολουθήσουν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των εγχώριων ομίλων που θα τις επικυρώσουν.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες, τα μερίσματα θα κινηθούν, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων, στη ζώνη των 850 εκατ. ευρώ εφέτος, για να αυξηθούν περαιτέρω το 2025.

Στο θέμα αναφέρθηκαν οι CEO των Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου και Παύλος Μυλωνάς κατά τις τηλεδιασκέψεις με αναλυτές, που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις των μεγεθών του α΄ τριμήνου 2024.

Ο πρώτος έκανε γνωστό πως η τράπεζα έχει αιτηθεί τη διανομή μετρητών ύψους 80 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 10% της καθαρής κερδοφορίας του 2023, ενώ για την επόμενη χρονιά έχει προϋπολογιστεί η αύξησή του στα επίπεδα του 25%.

«Όσο πετυχαίνουμε τις επιχειρησιακούς μας στόχους, τόσο περισσότερο θα διευκολύνονται οι συζητήσεις για το μέρισμα με τον SSM», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Χαρακτήρισε δε, ορόσημο για την τράπεζα το α’ τρίμηνο της νέας χρονιάς, καθώς πληθώρα βασικών μεγεθών και δεικτών ήταν καλύτεροι του αναμενόμενου. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την ετυμηγορία του επόπτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Μυλωνάς δεν έκανε αναφορά στις λεπτομέρειες του αιτήματος που έχει υποβληθεί στον SSM. Ωστόσο, με βάση προηγούμενες δηλώσεις του, το μέρισμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 30% επί των κερδών του 2023.

Επιπλέον, στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, επισημαίνεται ότι πέραν της επιστροφής κεφαλαίου, θα προκριθεί και η λύση της επαναγοράς ιδίων μετοχών, ως μέσο επιβράβευσης των μετόχων του ομίλου τα επόμενα έτη.

Στόχος είναι η σταδιακή αύξηση του ποσοστού διανομής κερδών στα ευρωπαϊκά επίπεδα, έχοντας ως πλεονέκτημα τα κεφαλαιακά μαξιλάρια που ξεπερνούν τις 900 μονάδες βάσης σε σχέση με τα εποπτικά όρια.

Τα αποτελέσματα

Κατά τα άλλα, με εξαίρεση την οριακά αρνητική μεταβολή των δανειακών υπολοίπων, λόγω των αυξημένων πρόωρων αποπληρωμών από μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, αναλυτές χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικά για τη συνέχεια τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το α΄ τρίμηνο του 2024.

Όπως επισημαίνουν, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο πιο αργής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, είναι εξαιρετικά πιθανό η καθαρή κερδοφορία εφέτος να υπερβεί τον αρχικό στόχο που έχουν θέσει οι εγχώριοι όμιλοι.

Κι αυτό διότι σε αυτήν την περίπτωση η επίδραση στα επιτοκιακά έσοδα, που αποτελούν τον καταλύτη διαμόρφωσης της οργανικής τους κερδοφορίας θα περιοριστεί.

Εάν αυτή η εξέλιξη συνδυαστεί με διατήρηση των ροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με συγκράτηση ή ακόμη και μείωση του λειτουργικού κόστους, δεν αποκλείεται τα κέρδη των τραπεζών να καταγράψουν ακόμη και ενίσχυση σε ετήσια βάση.

Τα πρώτα δείγματα γραφής πήρε η αγορά από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των Πειραιώς και Εθνικής.

Σύμφωνα με αυτές, οι πιο καθοριστικοί δείκτες κινούνται σε αυτό το διάστημα πάνω από τις προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται οι εκτιμήσεις για τα κέρδη να αναθεωρηθούν προς τα πάνω κατά τη δημοσιοποίηση των μεγεθών του α΄ εξαμήνου το ερχόμενο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα:

  •  Απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV)

Στην Τράπεζα Πειραιώς ανήλθε σε 16,5% έναντι εκτίμησης 14% για το σύνολο της χρήσης

Στην Εθνική Τράπεζα ανήλθε σε 17,6% έναντι εκτίμησης 14% για το σύνολο της χρήσης

  •  Κόστος προς οργανικό εισόδημα

Στην Τράπεζα Πειραιώς ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 29% έναντι εκτίμησης 35% για το σύνολο της χρήσης

Στην Εθνική Τράπεζα ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 30% έναντι εκτίμησης 35% για το σύνολο της χρήσης

  •  Οργανικό κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο

Στην Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 51 μονάδων βάσης έναντι εκτίμησης 0,8% για το σύνολο της χρήσης

Στην Εθνική Τράπεζα ανήλθε σε 55 μονάδες βάσης έναντι εκτίμησης για 65 μονάδες βάσης για το σύνολο της χρήσης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις