Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Πέμπτη την Κίνα να παράσχει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Σανγκάη, με στόχο την επίλυση μιας σειράς επίμαχων ζητημάτων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το ταξίδι του Μπλίνκεν είναι η πιο πρόσφατη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών, που έχουν ήδη συστήσει ομάδες εργασίας για θέματα από το παγκόσμιο εμπόριο έως τη στρατιωτική επικοινωνία. Η προσέγγιση αυτή έχει μετριάσει τη δημόσια ένταση που είχε οδηγήσει τις μεταξύ τους σχέσεις στο ναδίρ στις αρχές του περασμένου έτους.
Μπλίνκεν – Γεραπετρίτης: Τι συζήτησαν για τεχνητή νοημοσύνη και fake news
Όμως, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν ολοένα και διαφορετική προσέγγιση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, τις κινεζικές εξαγωγές και την παραγωγική ικανότητα, και οι πιέσεις αυξάνονται επίσης λόγω της υποστήριξης του Πεκίνου στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι σε συνάντηση που είχε με τον ανώτατο αξιωματούχο της Κίνας στη Σαγκάη, Τσεν Τζινίνγκ, ο Μπλίνκεν εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις «εμπορικές πολιτικές και τις μη εμπορικές οικονομικές πρακτικές της Κίνας».
Υγιής ανταγωνισμός με ίσους όρους
Ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν έναν υγιή και με ίσους όρους ανταγωνισμό για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Η Κίνα από τη μεριά της απέρριψε ως αβάσιμη την κριτική ότι η παραγωγική της ικανότητα είναι υπερβάλλουσα, προσθέτοντας ότι οι βιομηχανίες της, από κλάδους όπως τα ηλεκτρικά οχήματα έως τα φωτοβολταϊκά, είναι ανταγωνιστικές και καινοτόμες.
Ο Τσεν δήλωσε ότι η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ των δύο ηγετών (Μπάιντεν και Σι) βοήθησε στη «σταθερή και υγιή ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών μας», προσθέτοντας: «Είτε επιλέξουμε τη συνεργασία είτε την αντιπαράθεση επηρεάζει την ευημερία και των δύο λαών, και των δύο χωρών και το μέλλον της ανθρωπότητας».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σαγκάη, ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης με Αμερικανούς και Κινέζους φοιτητές στην τοπική πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου είπε ότι οι διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις ήταν «ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι ξεκινάμε με την ελπίδα να κατανοούμε ο ένας τον άλλον».
Υποστήριξη στη Ρωσία
Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Πεκίνο την Παρασκευή για συνομιλίες με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, και πιθανώς τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Μόλις ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στη Σαγκάη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που έτυχε της στήριξης και από τα δύο μεγάλα κόμμα των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει τη διάθεση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, καθώς και δισεκατομμύρια αμυντικής βοήθειας για την Ταϊβάν και 61 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν υπέγραψε επίσης ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο που συνδέεται με τη νομοθεσία που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ, εάν ο ιδιοκτήτης του, η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance, δεν εκχωρήσει σε αμερικανικά χέρια τη δημοφιλή εφαρμογή τους επόμενους 9 με 12 μήνες.
Η Μπλίνκεν θα πιέσει την Κίνα να σταματήσει τις εταιρείες της από τον ανακατασκευή και τον ανεφοδιασμό της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία λίγες μέρες αφότου συμφώνησε σε μια συνεργασία «χωρίς όρια» με το Πεκίνο, και ενώ η Κίνα έχει αποφύγει την παροχή όπλων, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι κινεζικές εταιρείες στέλνουν τεχνολογία που βοηθά την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.
Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να «λάβει μέτρα» εναντίον κινεζικών εταιρειών που πιστεύει ότι βλάπτουν την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Η κρατική China Daily ανέφερε πάντως σε ένα κύριο άρθρο ότι υπάρχει «ένα τεράστιο ερωτηματικό για το τι μπορούν να αποφέρουν οι συζητήσεις μεταξύ του Μπλίνκεν και των οικοδεσποτών του».
«Σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο κόσμος μπορεί να δει ξεκάθαρα ότι το ζήτημα της Ουκρανίας δεν είναι ζήτημα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και η αμερικανική πλευρά δεν πρέπει να το μετατρέψει σε κάτι τέτοιο», ανέφερε η κινεζική εφημερίδα.
Άλλα κρατικά μέσα τόνισαν επίσης τις εντάσεις σχετικά με τις διαφορές. «Παραμένει άφθονη εχθρότητα, που τροφοδοτείται κυρίως από την προσήλωση της Ουάσιγκτον σε μια νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος και τον χαρακτηρισμό της Κίνας ως απειλής», ανέφερε ένα σχόλιο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Latest News
Τέλος εποχής για τη «βασίλισσα» των draft Bud Light - Από ποια μπίρα έχασε τα σκήπτρα
H Nο1 βαρελίσια μπίρα στις ΗΠΑ είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν στην τρίτη θέση και στα καταστήματα τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
Τι αναμένουν οι επενδυτές την εβδομάδα που έρχεται
Οι συνεδριάσει των κεντρικών τραπεζών και ο δρόμος προς την κάλπη στη Γερμανία
Η Porsche holding προειδοποιεί για μείωση της συμμετοχής της VW έως και 20 δισ. ευρώ
Η VW ετοιμάζεται να εισέλθει στον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων με το συνδικάτο IG Metall τη Δευτέρα
Ζάκερμπεργκ: Πούλησε μετοχές αξία 2,2 δισ. δολαρίων
Ο Ζάκερμπεργκ πούλησε περίπου 4,6 εκατ. μετοχών
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
H Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας
Οι εξελίξεις στη Γαλλία επηρέασαν την αξιολόγηση της Moody's για το αξιόχρεο της χώρας
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα