Μια σειρά από προσφορές για τη διάσωσή της εμφανίζεται να έχει λάβει η προβληματική γαλλική εταιρεία τεχνολογίας Atos SE, με βάσει τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς γύρω από την αναδιάρθρωσή της.

Η OnePoint του David Layani, μια ομάδα πιστωτών της Atos, η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Bain Capital και ο δισεκατομμυριούχος Daniel Kretinsky μαζί με το πιστωτικό ταμείο Attestor Ltd. υπέβαλαν προσφορές την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η εταιρεία, η οποία αποφάσισε να μην συνεχίσει τις συζητήσεις με την Bain Capital επειδή η προσφορά της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων δεν ανταποκρινόταν στους στόχους της.

Γαλλία: Οι πιστωτές της Atos κατέληξαν σε συμφωνία για τη διάσωση του υπερχρεωμένου ομίλου

Η Atos σκοπεύει να καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές της στις 31 Μαΐου και σε τελική συμφωνία έως τον Ιούλιο του 2024. Ο διευθύνων σύμβουλος Paul Saleh προσπαθεί να διασώσει την εταιρεία, η οποία ήταν κάποτε μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας πριν μια σειρά από αποτυχίες την αφήσουν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, η Atos χρειάζεται να αντλήσει 1,7 δισ. ευρώ νέα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση έως το 2025 και να μειώσει το χρέος κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Οι συνομιλίες με το γαλλικό κράτος για την εξαγορά των στρατηγικών επιχειρήσεων συνεχίζονται. Η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ (108 εκατ. δολάρια) με τους ομολογιούχους και οι συζητήσεις με τις τράπεζές της και το γαλλικό κράτος για τα υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ προχωρούν.

Ο ρόλος του κράτους

Οι λεπτομέρειες της συνδυαστικής προσφοράς των Kretinsky και Attestor αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Bloomberg. Η Atos δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι λεπτομέρειες των προτάσεων θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της για τις σχέσεις με τους επενδυτές της.

Η αρχική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα και οι ανάγκες περικοπής του χρέους αναθεωρήθηκαν μετά την αναφορά της Atos ότι τα προβλήματα χρέους της είχαν αποθαρρύνει τους πελάτες της, με αποτέλεσμα να αναβάλουν τη συμφωνία για νέες συμβάσεις και να πλήξουν τα οικονομικά αποτελέσματα κατά το πρώτο τρίμηνο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά ορισμένων τμημάτων της επιχείρησης που θεωρεί στρατηγικά σημαντικά.

Παρόλα αυτά, υπήρξαν και άλλα προηγούμενα σχέδια για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και την άντληση κεφαλαίων που απέτυχαν. Ξεχωριστές συνομιλίες με την Airbus SE και τον Kretinsky απέτυχαν νωρίτερα φέτος και η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει με ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Η κυριαρχία της Atos

Η Atos παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής, μεταξύ άλλων για βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες καθώς και για την πυρηνική βιομηχανία, και έχει συνάψει συμφωνία για την παροχή κυβερνοασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία την προηγούμενη δεκαετία μέσω εξαγορών, προσθέτοντας στα προϊόντα πληροφορικής της υπηρεσίες υπερυπολογιστών και κυβερνοασφάλειας. Όμως οι επενδυτές άρχισαν να αντιδρούν στις δαπάνες και το 2021, οι ελεγκτές διαπίστωσαν λογιστικά λάθη σε δύο από τους αμερικανικούς βραχίονες της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Atos έχασε τη στροφή που πήρε ο κλάδος προς τις υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, αποξενώνοντας ορισμένους πελάτες. Οι μετοχές κατέρρευσαν – με πτώση περίπου 97% από τις αρχές του 2021 – και οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης της επιχείρησης απέτυχαν οδηγώντας σε μια σειρά από διευθύνοντες συμβούλους που πηγαινοέρχονταν.

Ο Saleh είναι ο πέμπτος κατά σειρά διευθύνων σύμβουλος της Atos σε λιγότερο από τρία χρόνια, έχει δώσει αυτοπεποίθηση στις συζητήσεις μέχρι στιγμής και δήλωσε σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα ότι πιστεύει ότι η εταιρεία μπορεί να σωθεί, χαρακτηρίζοντας τον διάλογο με τους πιστωτές ως «πολύ, πολύ θετικό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή