Δυναμικά έχουν επανέλθει ορισμένες διοικήσεις από την πασχαλινή ανάπαυλα, με τον Απόστολο Βακάκη, μέσω της Tanocerian Maritime, να ταράζει τα ήρεμα νερά λόγω αργιών και να διαθέτει το 1,5% της Jumbo σε ξένους επενδυτές, πελάτες της Citi. Ένα ακόμη placement στην ελληνική αγορά, που επιβεβαιώνουν τις μεγάλες μετοχικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λ. Αθηνών.

Placement για το 1,5% της Jumbo

Είχε προηγηθεί άλλωστε η διάθεση 5,47 εκατ. μετοχές της AustriaCard Holdings, ήτοι το 15% της εισηγμένης. Μάλιστα, το βιβλίο προσφορών για το ποσοστό του Νίκου Λύκου, άνοιξε και έκλεισε μέσα σε λίγες ώρες, με ξένους και Έλληνες θεσμικούς, αλλά και family offices να εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Αθήνας και της Βιέννης. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά ότι το ενδιαφέρον των ξένων και των θεσμικών δεν εξαντλήθηκε στην προσφορά της αποεπένδυσης του κράτους από τον τραπεζικό κλάδο, στο placement των Ελληνικών Πετρελαίων, ή στην εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Εξού και από τον Ιανουάριο οι ξένοι είναι αγοραστές, με την συνολική κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται πλέον στα 100 δισ. Νέος γύρος placements

Η είσοδος των ξένων και των θεσμικών δεν αναμένεται να εξαντληθεί, καθώς η αγορά αναμένει τη δραστηριότητα να ενταθεί τους επόμενους μήνες. Κορωνίδα των εν αναμονή placement είναι σαφώς το υπόλοιπο ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, ήτοι το 18%, για το οποίο έχουν διατυπωθεί πολλά σενάρια, πέραν του αρχικού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του καλοκαιριού.

Μετάθεση λόγω αβεβαιότητας

Τα δύο ακόμη επικρατέστερα των σεναρίων είναι το ένα να μετατεθεί ο σχεδιασμός της διάθεσης για το τέλος του έτους, λόγω της διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας αλλά και των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο και το έτερο να επισπευθεί αντ’ αυτού, με τους αρμόδιους να εκμεταλλεύονται τόσο την πρόσφατη διόρθωση όσο και το ότι η Ελλάδα θεωρείται πλέον ασφαλής, και πολλά υποσχόμενος, προορισμός, με στόχο τη μεγάλη συμμετοχή. Από την άλλη, η διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Attica bank αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι ενέργειες της εξυγίανσης της τράπεζας και της δημιουργίας ενός ισχυρότερου πυλώνα στον τραπεζικό σύστημα.

Μετά την επιτυχία του πρώτου placement της HELLENiQ ENERGY, κατά το οποίο ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean διέθσαν το 11% ομίλου στην τιμή των 7,00 ευρώ ανά μετοχή, ο σχεδιασμός για το επόμενο βήμα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Σήμερα, ο όμιλος Λάτση κατέχει το 40% και το ΤΑΙΠΕΔ το 30% των μετοχών της HELLENiQ ENERGY, με τον βασικό στόχο είναι να μειωθεί το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ ενδεχομένως στη ζώνη του 20%, ώστε να δώσει το μήνυμα ότι θα “παραχωρήσει” το ρόλο της καταστατικής μειοψηφίας που

έχει σήμερα. Αγαπημένη αρκετών μικρών χαρτοφυλακίων, η Κρι – Κρι θα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς, με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, Κωνσταντίνο Σαρμαδάκη, να επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε διάθεση μέρους του ποσοστού που έχει στην κατοχή της η οικογένεια Τσινάβου, το οποίο προσεγγίζει το 73%. Στο ίδιο μήκος και η Prodea, η οποία προσπαθεί να αυξήσει το free float σε επίπεδα πολύ πάνω από το 20% και να υπερβεί τα όρια που θέτει ο νόμος. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΟΤ», η διοίκηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Έλληνες και ξένους επενδυτές για τη διάθεση μετοχών. Εκτιμάται πως μια εταιρεία με το μέγεθος της Prodea μπορεί να διευρύνει την ελεύθερη διασπορά στα επίπεδα του 40% έως 50%. Τέλος, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να προχωρήσει ο όμιλος Fourlis στη διάθεση περίπου 13% με 14% των μετοχών που κατέχει στην Trade Estates, ώστε να μειωθεί το ποσοστό του σε κάτω του 50%. Ωστόσο, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ο τρόπος πώλησης των μετοχών, εάν δηλαδή γίνει μέσω του placement (ιδιωτικής τοποθέτησης) ή μέσω της διαδικασίας του carve out.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών