Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά κατάφερε να κλείσει θετικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τον τραπεζικό κλάδο να “αποφασίζει” στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης να δώσει τις στηρίξεις του προκειμένου η εβδομάδα να κλείσει πάνω από τις 1.480 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 1.484,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.480,37 μονάδων (+0,21%) και 1.485,95 μονάδων (+0,59%). Ο τζίρος ανήλθε στα 112,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,9 εκατ. τεμάχια αξίας 13,6 εκατ. ευρώ.

Βρετανική ώθηση λαμβάνουν οι ευρωαγορές

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 3.598,44 μονάδες, ενώ στο +0,87% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.392,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,90% στις 1.290,79 μονάδες.

“Τρία στα τρία” οι θετικές συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας για το ΧΑ, με τον γενικό δείκτη να επανέρχεται από την πασχαλινή ανάπαυλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ειδικότερα, τα κέρδη του τριημέρου έφτασαν στο +2,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,31% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,11%.

Συντήρηση δυνάμεων

Το ΧΑ προσπάθησε να συντηρήσει τα επίπεδα και να απορροφήσει τις πιέσεις της κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως εκδηλώθηκαν σε αρκετούς τίτλους. Και το κατάφερε ως ένα βαθμό, επιβεβαιώνοντας μάλιστα στο κλείσιμο της εβδομάδας ότι έχει αφήσει πίσω του τη ζώνη των 1.470 μονάδων και κοιτά με μεγαλύτερες αξιώσεις το ορόσημο των 1.500 μονάδων.

Σε αυτό βοήθησαν και οι πωλητές, οι οποίοι κινήθηκαν επιλεκτικά, χωρίς να απειλούν τα επίπεδα του γενικού δείκτη, αλλά και την κίνηση των τελευταίων δύο εβδομάδων, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα μέρος των κερδών τους. Άλλωστε, η κίνηση που προηγήθηκε ήταν εντυπωσιακή, τόσο από άποψη απόδοσης όσο και από πλευράς ποιότητας.

Ο γενικός δείκτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, ήτοι 13 ετών, τα οποία και θα καταρρίψει εάν διαπεράσει τις 1.552,20 μονάδες όπου βρισκόταν στις 8 Απριλίου 2011. Το επίπεδο αυτό όμως θολώνει κάπως την εικόνα της βελτίωσης που έχει επέλθει στην αγορά, καθώς, ένα χρόνο νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου 2010 ο γενικός δείκτης βρισκόταν στις 1484,90 μονάδες.

Ενδεχομένως, βέβαια, η περαιτέρω άνοδος της αγοράς και σταδιακή προσέγγιση της περιοχής των 1.500 μονάδων, που αποτελεί και το άμεσο επικρατέστερο σενάριο, να αυξήσει την προσφορά αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας πιο ουσιώδους διόρθωσης. Άλλωστε, οι προηγούμενες μικροδιορθώσεις έχουν εξαντληθεί φέτος έως τα επίπεδα των 1.350 – 1.360 μονάδων, όπου ενεργοποιούνται εκ νέου οι αγοραστές.

Πάντως, σε τεχνικό επίπεδο, κατά την Hellas Fin, βραχυπρόθεσμα ο γενικός δείκτης έχει εφοδιαστεί με ανοδικό δυναμικό ικανό να οδηγήσει μέχρι τον επόμενο στόχο τις 1.540 μονάδες. Μακροπρόθεσμα, ο γενικός δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί τις 1.715 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, Aegean και Πειραιώς κράτησαν σε θετικά εδάφη τον γενικό δείκτη, καθώς έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Alpha Bank και Τιτάν. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Autohellas, Coca Cola, Λάμδα, Εθνική και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, Cenergy και Βιοχάλκο δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς σημείωσαν απώλειες 1,79% και 1,15% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών