Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δεν κατάφεραν να διαφοροποιηθούν από το αρνητικό παγκόσμιο κλίμα, ενώ στο επίκεντρο παρέμειναν οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,17%, με τον κλάδο κοινής ωφελείας να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,22% στις 8.321 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,01% στις 18.693 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,09% στις 8.094 μονάδες.

Αρνητικά τα πρόσημα και σε επίπεδο εβδομάδας, με τον FTSE 100 να χάνει 1,2%, υπό το βάρος της προκήρυξης των εκλογών στη χώρα. Ο DAX υποχώρησε κατά 0,1% και ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,9%.

Μπορεί η βρετανική εταιρεία κοινής ωφέλειας National Grid να είχε την χειρότερη επίδοση του Stoxx 600 την Πέμπτη, αλλά σήμερα έχει την καλύτερη. Η μετοχή κέρδισε 7%, μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει 7 δισ. στερλίνες από τους μετόχους για να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της ισπανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Acciona υποχώρησαν κατά 9%, αφού εξέδωσε προειδοποίηση για τις προοπτικές κερδών του 2024. Οι αναλυτές της J.P. Morgan χαρακτήρισαν το επικαιροποιημένο business plan «απογοητευτικό», σύμφωνα με το Reuters.

Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας σημείωσε άνοδο 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση. Σε ετήσια βάση, όμως, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,9%.

Η στατιστική υπηρεσία απέδωσε την ήπια επέκταση κυρίως στο εξωτερικό εμπόριο, δηλαδή στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι «οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών δεν ανέκαμψαν» παρά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού στη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν μείωση 2,7% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2,3%.

Οι όγκοι πωλήσεων μειώθηκαν στους περισσότερους τομείς, με τους λιανοπωλητές ρούχων, τα καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, τα παιχνίδια και τα καταστήματα παιχνιδιών και τα καταστήματα επίπλων να παρουσιάζουν κακή απόδοση, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες μείωσαν την επισκεψιμότητα. Εν τω μεταξύ, οι διαδικτυακές πωλήσεις μειώθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές