Οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας κινήθηκαν ανοδικά για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα ενισχυθεί μέχρι τα τέλη του 2024.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 90,4 από το αναθεωρημένο 89,7 του προηγούμενου μήνα, λιγότερο όμως από ό,τι εκτιμούσαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Ένα μέτρο των τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Στασιμότητα για τη Γερμανική οικονομία προβλέπουν τα επιμελητήρια της χώρας

«Δεν πρόκειται ακόμη για πλήρη ανάκαμψη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλεμένς Φούεστ, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η γερμανική οικονομία βελτιώνεται, αλλά αργά», είπε, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις για τη μεταποίηση και τις κατασκευές.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέφυγε την ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εν μέρει χάρη στον ήπιο καιρό που ενίσχυσε τις κατασκευές και βοήθησε στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο. Άλλοι δείκτες δείχνουν ότι η δυναμική αναπτύσσεται και σε άλλους τομείς, θέτοντας την ανάκαμψη σε πιο στέρεες βάσεις.

Επεκτείνεται η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global. Ενώ η ανάκαμψη οφείλεται και πάλι στις υπηρεσίες, η αδυναμία στον κρίσιμο κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε.

Η κατανάλωση αναμένεται να περάσει σε μια φάση αναζωογόνησης τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι καταναλωτές επωφελούνται από την υποχώρηση του πληθωρισμού και τις ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις. Οι διαπραγματευόμενες αμοιβές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 6% το πρώτο τρίμηνο, ανέφερε η Bundesbank αυτή την εβδομάδα, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από το 3% τον Μάιο.

«Η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί σε κάποιο βαθμό γρίφο, διότι βλέπουμε ότι τα διαθέσιμα εισοδήματα βελτιώνονται», αλλά τα νοικοκυριά φαίνεται να αποταμιεύουν περισσότερο, δήλωσε ο Φούεστ. «Αυτό που ελπίζουμε είναι σε μια βελτίωση της καταναλωτικής ζήτησης φέτος, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί».

Τα εργοστάσια μπορεί επίσης να επωφεληθούν από την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των επιτοκίων, αν και το τελευταίο μπορεί να αργήσει να γίνει αισθητό, καθώς οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν μια προσεκτική προσέγγιση στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να αποφασίσει για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, ενώ η πορεία της στη συνέχεια παραμένει ασαφής. Παράλληλα οι επενδυτές έχουν πρόσφατα μειώσει τα στοιχήματα σχετικά με το βαθμό της χαλάρωσης που θα πραγματοποιήσει φέτος η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή