Η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%).

Ταυτόχρονα, το πρόβλημα αφορά και στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να χορηγείται σε μόνο μία απ’ όσες συντάξεις εισπράττει ο ίδιος δικαιούχος.

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2020 «κουρεύτηκαν» μόνο του δημοσίου και του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ), ενώ αναμένεται ψαλίδι και στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη, δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της η χήρα-ος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη με αναδρομική ισχύ.

Συντάξεις: Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού τους

Τα τρία πιθανά σενάρια

Το πρώτο πιθανό σενάριο αφορά την περίπτωση δύο συντάξεων, όπου θα υπάρχει η επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης

Το δεύτερο σενάριο είναι να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427 ευρώ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο αφορά την επιστροφή των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας του ότι δεν έγινε η περικοπή να γίνει σε πολλές δόσεις από το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Πρόκειται για μια διάταξη που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα τη φέρει.

Πάντως νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά, θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Μαρκέτος (MRK Consulting): Το 40% των εργαζομένων έχει υποστεί παρενόχληση στην εργασία!
Tax |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Μαρκέτος (MRK Consulting): Το 40% των εργαζομένων έχει υποστεί παρενόχληση στην εργασία!

Πώς η παρενόχληση ξεκινάει από το βιογραφικό – Πως μπορεί να δημιουργήσει υγιές περιβάλλον μια επιχείρηση – Πως συνδέονται τα περιστατικά με ενδοοικοκογενειακή βία