
Απρόθυμοι φαίνεται πως είναι ορισμένοι εργοδότες στις ΗΠΑ στο να προσλάβουν αποφοίτους πανεπιστημίου οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας.
Οι απόφοιτοι του 2024 βγήκαν σε μια δύσκολη αγορά εργασίας και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς οι εργοδότες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την πρόσληψή τους.
ΗΠΑ: «Απλησίαστα» τα κολέγια, σε επαγγελματικά προγράμματα στρέφονται οι φοιτητές
Στην πραγματικότητα, το 64% των εργοδοτών έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για την πρόσληψη πτυχιούχων τα τελευταία πέντε χρόνια ευρύτερα, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα σε 1.268 ηγέτες επιχειρήσεων στις ΗΠΑ από το έντυπο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Intelligent.com.
Σχεδόν το ένα τρίτο των εργοδοτών ανησυχεί ιδιαίτερα για την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ το 22% είναι απρόθυμο να προσλάβει πτυχιούχους που συμμετείχαν σε αυτές τις διαδηλώσεις.
Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έχουν ξεσπάσει σε κολέγια στις ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς καθώς η εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ακολούθησε την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς και τον θάνατο 1200 Ισραηλινών, έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 36.000 Παλαιστινίους, κυρίως γυναικόπαιδα.
Φοιτητές από κολέγια υψηλού προφίλ έχουν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις στήριξης των Παλαιστινίων, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή μεταξύ άλλων.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των εργοδοτών δήλωσαν ότι ήταν απρόθυμοι να προσλάβουν διαδηλωτές επειδή μπορεί να επιδείξουν συγκρουσιακή συμπεριφορά στον χώρο εργασίας και περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες τόνισαν ότι επειδή αυτά τα άτομα είναι πολύ πολιτικοποιημένα, μπορεί να κάνουν τους άλλους εργαζόμενους να αισθάνονται άβολα, σύμφωνα με την έρευνα.
Άλλοι λόγοι περιλάμβαναν ότι αντιλαμβάνονταν τους διαδηλωτές ως εμπόδιο, ως επικίνδυνους, χωρίς αξιοπρεπή εκπαίδευση και ότι είχαν πολιτικές πεποιθήσεις διαφορετικές από τις δικές τους.
«Με όλη τη δραματική κάλυψη από πρόσφατες διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη και άλλα γεγονότα, είναι κατανοητό ότι οι εργοδότες μπορεί να θέλουν να αποφύγουν πιθανές αντιπραθέσεις και συγκρούσεις στο χώρο εργασίας», είπε στο CNBC Make it ο Huys Nguyen, επικεφαλής σύμβουλος εκπαίδευσης και εξέλιξης σταδιοδρομίας στο Intelligent.com.
«Ωστόσο, η κρίση των υποψηφίων με βάση τις αντιληπτές πολιτικές τους απόψεις μπορεί να δημιουργήσει μια ολισθηρή κατωφέρεια που οι εργοδότες θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν. Η άσκηση της ελευθερίας του λόγου και η ανταλλαγή προσωπικών απόψεων για κοινωνικά ζητήματα είναι θεμελιώδες δικαίωμα και οι εργοδότες πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις δεξιότητες, την εμπειρία και άλλα προσόντα που σχετίζονται με την εργασία ενός υποψηφίου έναντι οποιωνδήποτε πολιτικών προκαταλήψεων», πρόσθεσε ο Nguyen.
Διαδικασία αίτησης για εργασία
Πάντως δεν αισθάνονται όλοι οι εργοδότες το ίδιο. Περίπου το 21% των ηγετών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμεί να προσλάβει πτυχιούχους που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις επειδή εκτιμούν την ειλικρίνεια, τις ισχυρές αξίες, την αφοσίωσή τους σε έναν σκοπό και τις πολιτικές πεποιθήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους. Από την άλλη, ένα πολύ ισχυρό ποσοστό, το 57% των ηγετών επιχειρήσεων παρέμεινε ουδέτερο στο θέμα.
Υπάρχει πιθανότητα το θέμα να προκύψει στη διαδικασία αίτησης για θέση εργασίας, με το 31% των ηγετών επιχειρήσεων να ρωτούν πάντα ή συχνά για τη συμμετοχή ενός υποψηφίου σε διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων. Ωστόσο το 54% απάντησε ότι σπάνια ρωτά γι’ αυτό, σύμφωνα με την έρευνα.
«Οι πολιτικές απόψεις δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται υπόψη στα προσόντα ενός υποψηφίου κατά τη διαδικασία πρόσληψης», εξήγησε ο Nguyen.
«Όχι μόνο είναι ανήθικο, αλλά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική σχέση με την ικανότητα ενός υποψηφίου να εκτελεί τις ευθύνες της δουλειάς. Επιπλέον, οι εργοδότες που αποδεικνύεται ότι έχουν προκατάληψη μπορεί να εμπλακούν σε νομικές προεκτάσεις σε ορισμένες δικαιοδοσίες».
Ο Nguyen τόνισε ότι οι φοιτητές και οι απόφοιτοι δεν χρειάζεται απαραίτητα να καταπιέζουν τις πολιτικές απόψεις και τον ακτιβισμό τους, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένοι εργοδότες έχουν προκαταλήψεις.
«Όταν υποβάλλουν αίτηση για δουλειά, θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον επαγγελματισμό διαχωρίζοντας τις προσωπικές πολιτικές απόψεις από τους επαγγελματικούς τους στόχους και να επικεντρωθούν στην ανάδειξη των προσόντων τους για τη θέση για την οποία υποβάλλουν αίτηση», είπε ο Nguyen.
«Αναγνωρίστε ότι υπάρχουν αυτές οι προκαταλήψεις, αλλά μην παραλύσετε από αυτές και εστιάστε στην ανάπτυξη μιας προσαρμοστικής νοοτροπίας, να γίνετε δια βίου μαθητής και να έχετε την αυτοπεποίθηση να ξεπεράσετε τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν στο ταξίδι της καριέρας σας», πρόσθεσε.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της