Ο μεγαλύτερος εμπορικός όμιλος πετρελαίου των ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει την Exxon Mobil και τη Chevron, κατέθεσε αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο την Πέμπτη επιδιώκοντας να εμποδίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει τις εκπομπές του θερμοκηπίου από αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά και να ενθαρρύνει την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) εξέδωσε νέους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων τον Μάρτιο που θα αναγκάσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας να παράγουν και να πουλήσουν περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα για να πληρούν τα νέα πρότυπα. Σύμφωνα με τον κανόνα, η πρόβλεψη είναι ότι έως και το 56% όλων των πωλήσεων αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά μεταξύ 2030 και 2032.

Chevron: Οι μέτοχοι της Hess είπαν «ναι» στο deal $53 δισ.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) υποστηρίζει ότι η EPA έχει υπερβεί την εξουσία της στο Κογκρέσο με έναν κανονισμό που θα εξαλείψει τα περισσότερα νέα αυτοκίνητα αερίου και τα παραδοσιακά υβριδικά από την αγορά των ΗΠΑ σε λιγότερο από μια δεκαετία.

«Σήμερα, αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς καταναλωτές, τους εργαζομένους στη βιομηχανία των ΗΠΑ και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας που κερδήθηκε με κόπο, από αυτήν την παρεμβατική κυβερνητική εντολή», δήλωσε ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Γενικός Σύμβουλος της API, Ryan Meyers.

Η αγωγή κατατέθηκε την Πέμπτη στο Εφετείο D.C.

Αντιδρούν οι αγρότες

Σύμφωνα με το Reuters, τα αγροτικά σωματεία National Corn Growers Association και American Farm Bureau Federation θα συμμετάσχουν στη δράση του API ως συν-αναφέροντες.

Τα συγκεκριμένα σωματεία βασίζονται στα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο, για να υποστηρίξουν τη βιομηχανία καλαμποκιού-αιθανόλης.

«Με την έγκριση των προτύπων που επικεντρώνονται αποκλειστικά στα ηλεκτρικά οχήματα, η EPA αγνόησε τα αποδεδειγμένα οφέλη της αιθανόλης καλαμποκιού στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο αγρότης της Μινεσότα και πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καλλιεργητών Καλαμποκιού, Χάρολντ Βόλε.

Σημειώνεται ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι από τα πιο αυστηρά που έχουν εφαρμοστεί υπό τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ως βασικό πυλώνα της προεδρίας του, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τελευταία, ο Μπάιντεν αναθεώρησε τις θέσεις του για τα ηλεκτρικά οχήματα λόγω αντιδράσεων από τους εργάτες αυτοκινήτων, ωστόσο, η βιομηχανία πετρελαίου βρίσκεται σε “αναμμένα κάρβουνα”, καθώς χρειάζεται τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο για να επιβιώσει.

Τόσο για τον Μπάιντεν όσο και για τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο περνά από τις βιομηχανικές πολιτείες Μίτσιγκαν, Ουισκόνσιν και

Πενσυλβάνια, όπου οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα απειλεί τις θέσεις εργασίας.

Ο Τραμπ μάλιστα, έχει επανειλημμένα αποδοκιμάσει τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ έχει υποσχεθεί να ανακαλέσει τους νέους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green