
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Ελλάδα και σε ακόμη 12 κράτη-μέλη, λόγω μη υποβολής των τελικών επικαιροποιημένων εθνικών σχεδίων τους για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με τον κανονισμό για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα. Στην τακτική δέσμη αποφάσεων επί παραβάσει, η Κομισιόν κινεί νομικές ενέργειες κατά των κρατών μελών επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν καλεί το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Αυστρία την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία να υποβάλουν επειγόντως τα τελικά ενημερωμένα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα.
Κλιματική Αλλαγή: Επενδύσεις για φθηνή και άφθονη ενέργεια φέρνει το νέο Εθνικό Σχέδιο (ΕΣΕΚ)
Όπως τονίζει η Επιτροπή, τα τελικά επικαιροποιημένα ΕΣΕΚ είναι ζωτικής σημασίας εργαλεία για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα καθορίσουν έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, μεταξύ άλλων.
Είναι επίσης καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τη θέση των κρατών μελών συλλογικά, όσον αφορά τη φιλοδοξία προς τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030.
Η χαμένη προθεσμία του Ιουνίου
Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 του κανονισμού για τη διακυβέρνηση, όλα τα κράτη μέλη έπρεπε να υποβάλουν τα τελικά ενημερωμένα NECP τους έως τις 30 Ιουνίου 2024.
Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει λάβει 14 τελικά σχέδια. Μετά από εκτεταμένες ανταλλαγές μετά την υποβολή των σχεδίων και την έγκριση των συστάσεων της Επιτροπής στα κράτη μέλη, αυτά τα 13 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη υποβάλει τα τελικά επικαιροποιημένα ΕΣΕΚ τους. Η Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζουν την υποχρέωσή τους βάσει του κανονισμού διακυβέρνησης και, ως εκ τούτου, αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές. Τ
Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν στην Επιτροπή. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.
Πρόσθετη αιτιολογημένη γνώμη από την Κομισιόν
Παράλληλα, η Επιτροπή προτρέπει την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία να μεταφέρουν πλήρως την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει πρόσθετες αιτιολογημένες γνώμες στις εν λόγω χώρες επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της ΕΕ για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που ορίζονται στην Οδηγία (ΕΕ) 2018/2001.
Η παρούσα οδηγία παρέχει το νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον ηλεκτρισμό, τη θέρμανση και ψύξη και τις μεταφορές στην ΕΕ.
Θέτει δεσμευτικό στόχο σε επίπεδο ΕΕ για το 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιλαμβάνει ειδικούς κανόνες για τις εγγυήσεις προέλευσης (GOs).
Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο ήταν η 30η Ιουνίου 2021. Τον Ιούλιο του 2021, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στα τέσσερα κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν πλήρως την οδηγία. Όσον αφορά την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία, η Επιτροπή ακολούθησε στη συνέχεια αιτιολογημένες γνώμες λόγω της συνεχούς αδυναμίας τους να μεταφέρουν πλήρως την οδηγία και αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω έλλειψης μεταφοράς της οδηγίας.
Αφού εξέτασε τις απαντήσεις και τα μέτρα που κοινοποιήθηκαν στη συνέχεια από τα τέσσερα κράτη μέλη, η Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει πρόσθετες αιτιολογημένες γνώμες στην Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία λόγω ελλιπούς μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ