
Ένα μεγάλο ράλι στις αμυντικές μετοχές, κέρδη από συμφωνίες στις τράπεζες και μια άνοδος των μετοχών της Siemens Energy AG ήταν μεταξύ των κυριότερων σημείων αναφοράς για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2024, ένα έτος που είδε και πάλι την αγορά να αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ.
Πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρώπης έμειναν στάσιμα ή έφτασαν σε τέλμα, συμπεριλαμβανομένης της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA και της εταιρείας τροφίμων Nestle SA, οι μετοχές της οποίας θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ. Ομοίως οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Stellantis NV επιβαρύνθηκαν από τις ανησυχίες για την Κίνα, ενώ η διαφημιστική εκστρατεία για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας άρχισε να εξασθενεί, γεγονός που αποδεικνύεται από τη Novo Nordisk A/S που έχασε κέρδη άνω του 40% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
«Οι ευρωπαϊκές μετοχές τιμολογούν αρκετά άσχημα νέα», δήλωσε στο Bloomberg η Αλίκη Ρουφιάκ, διαχειρίστρια βιώσιμου χαρτοφυλακίου στη Robeco. «Βλέπουμε, σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, κάποιες δυνατότητες αποτίμησης που μπορούν να ξεκλειδωθούν το 2025».
Siemens Energy Stars
Η άνοδος της Siemens Energy AG κατά 317% επισκίασε όλα τα άλλα μέλη του Stoxx Europe 600, ενώ τα κέρδη της ξεπέρασαν ακόμη και την Nvidia Corp. Ο γερμανικός γίγαντας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είδε την ανάπτυξη στο τμήμα τεχνολογιών δικτύου να αντισταθμίζει την αδυναμία του στον τομέα των ανεμογεννητριών, αφήνοντας πίσω τους αντιπάλους Iberdrola SA και Enel SpA.
Υποχώρηση στην πολυτέλεια
Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις μετοχές πολυτελείας. Η χρηματιστηριακή αξία της LVMH -που πριν από λίγο καιρό ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη- διολίσθησε κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ (52 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς εντάθηκε η ανησυχία για τη μείωση της κινεζικής ζήτησης.
Το ίδιο και η ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering SA, που έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, καθώς οι προοπτικές των πωλήσεών της απογοήτευσαν και πάλι τους επενδυτές. «Το έργο για την υποστήριξη της επιστροφής της μάρκας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με ελάχιστες ενδείξεις μέχρι στιγμής για μια επικείμενη θετική καμπή», ανέφερε σε σημείωμά της η αναλύτρια της JPMorgan Chase & Co., Κιάρα Μπατιστίνι.
Αμυντική υποστήριξη
Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή στήριξαν τα αμυντικά αποθέματα, ενώ η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ σηματοδότησε μια πιθανή πίεση στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες τους. Η νορβηγική εταιρεία Kongsberg Gruppen ASA σημείωσε άνοδο περίπου 178% για το έτος, ενώ η γερμανική Rheinmetall AG σημείωσε επίσης τριψήφια κέρδη.
Ωστόσο, η BAE Systems περιόρισε το ράλι της τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με τους αναλυτές της Bank of America Corp. να υποβαθμίζουν τη βρετανική εταιρεία κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού λόγω του κινδύνου πιθανών περικοπών των δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης υπό την εποπτεία του Ίλον Μασκ.
Τραπεζική ώθηση
Ο τραπεζικός τομέας ήταν ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη φέτος, με τον Stoxx να σημειώνει άνοδο 25%, χάρη στα υψηλότερα επιτόκια που τροφοδοτούν τις αποδόσεις των μετόχων.
Η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ηγήθηκε του ράλι, καθώς υπερδιπλασιάστηκε, ενώ ο ιταλικός δανειστής επανέλαβε τις πληρωμές μερισμάτων μετά από 13 χρόνια και ο εγχώριος αντίπαλος Banco BPM SpA πήρε μερίδιο ως μέρος μιας κυβερνητικής ιδιωτικοποίησης.
Οι συμφωνίες παρείχαν επίσης καύσιμα για κέρδη. Η UniCredit SpA ξεκίνησε την προσπάθεια εξαγοράς της Commerzbank AG, ενώ η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA υπέβαλε εχθρική προσφορά εξαγοράς για τη μικρότερη ισπανική αντίπαλο Banco Sabadell SA.
«Όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε καλά, πήγαν καλά για τις τράπεζες», πρόσθεσε η Μαρίγια Βεϊτμάνε, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην State Street Global Markets.
Η Stellantis ηγείται των απωλειών της αυτοκινητοβιομηχανίας
Ο κλάδος των αυτοκινήτων επλήγη από την αυξανόμενη ισχύ των κινεζικών ανταγωνιστών, όπως η BYD Company Ltd, ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ διαφήμισε τους δασμούς που βρίσκονται στο επίκεντρο του οικονομικού του σχεδίου μετά τις εκλογές, επιτείνοντας τα δεινά του κλάδου. Ο δείκτης αυτοκινήτων Stoxx σημειώνει πτώση 12% από την αρχή του έτους έναντι κέρδους 5,9% του ευρύτερου δείκτη αναφοράς.
Η Stellantis NV σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στον κλάδο, σημειώνοντας πτώση 40% εν μέσω της πτώσης των πωλήσεων στις ΗΠΑ και της αποχώρησης τόσο του διευθύνοντος συμβούλου Κάρλος Ταβάρες όσο και της οικονομικής διευθύντριας Νάταλι Νάιτ μέσα σε λίγους μήνες.
Ανησυχίες για τη φούσκα Novo
Η Novo Nordisk A/S αντιμετώπισε κάποια μεταβλητότητα στο τέλος του έτους, καθώς τα δεδομένα από το πειραματικό φάρμακο για την παχυσαρκία, απογοήτευσαν. Μελέτη έδειξε πως οι ασθενείς που έλαβαν το CagriSema έχασαν κατά μέσο όρο 20,4% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 68 εβδομάδων, λιγότερο από το 25% που είχε προβλέψει η εταιρεία. Η μετοχή κατέρρευσε κατά 29% μέσα στην πρώτη ώρα της είδησης και έκτοτε έχει ανακάμψει εν μέρει.
«Η φούσκα της Novo για την παχυσαρκία έχει σκάσει για τα καλά», τόνισε στο Bloomberg ο αναλυτής της Intron Health, Ναρές Κουχάν σε σημείωμα προς τους πελάτες του. Οι μετοχές της Novo έχουν πλέον υποχωρήσει κατά 8,9% από την αρχή του έτους.
Το δυναμικό blockbuster της UCB
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους δεν ήταν τα μόνα που τράβηξαν την προσοχή των επενδυτών. Οι μετοχές της βελγικής εταιρείας βιοτεχνολογίας UCB SA έχουν υπερδιπλασιαστεί το 2024, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αισιοδοξία γύρω από το δυναμικό blockbuster της θεραπείας για δερματικές παθήσεις Bimzelx.
Το ράλι τροφοδότησε επίσης τα κέρδη της Financiere de Tubize SA, ενός εισηγμένου επενδυτικού οχήματος της οικογένειας του Εμάνουελ Γιάνσεν, ο οποίος ίδρυσε την UCB ως βελγική εταιρεία παραγωγής χημικών προϊόντων πριν από σχεδόν 100 χρόνια.


Latest News

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

«Γαλλικές» πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές
Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και τα εταιρικά αποτελέσματα

Μικτά πρόσημα στην Ασία - «Σιβυλλική» η Κίνα
Μετά από τα τελευταία σχόλια τόσο του προέδρου όσο και του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα δείχνει ότι είναι ανοιχτή σε εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ