


H Focus Economics στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το μήνα Δεκέμβριο (Consensus Forecasts – Greece, Ιανουάριος 2025), αναφέρει ότι μετά την επιβράδυνση του γ’ τριμήνου του 2024, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα πρέπει να αναμένεται στο ίδιο επίπεδο το τέταρτο τρίμηνο.
Οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο-Νοέμβριο σε σχέση με το 3ο τρίμηνο. Οι μειώσεις τόσο των εξαγωγών εμπορευμάτων όσο και της βιομηχανικής παραγωγής βάθυναν κατά την ίδια περίοδο.
Επιπλέον, το οικονομικό κλίμα εξασθένησε το 4ο τρίμηνο σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, κυρίως λόγω της ασθενέστερης εμπιστοσύνης στους τομείς των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου. Αναφορικά με τις λιανικές πωλήσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι μειώθηκαν τον Οκτώβριο και πιθανότατα παρέμειναν σταθερές κατά το υπόλοιπο τρίμηνο, καθώς το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε. Ενόψει του 2025, το υγιέστερο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο σε σχέση με το 4ο τρίμηνο υποδηλώνει ότι η οικονομία ξεκίνησε το 2025 σε ισχυρότερη βάση.
Παρακάτω ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2025 και το 2026, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Δεκεμβρίου 2024 και του Ιανουαρίου 2025.
Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει κοντά στο επίπεδο του 2024 το 2025, ενώ εξακολουθεί να είναι ένας από τους υψηλότερους στη ζώνη του ευρώ. Οι μειώσεις των επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσουν τις πάγιες επενδύσεις, η ισχυρότερη ζήτηση στην ΕΕ να ενισχύσει τις εξαγωγές και οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να ανακάμψουν.
Ταυτόχρονα, η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται να χάσει κάποιο έδαφος. Το ΑΕΠ αναμένεται να διευρυνθεί κατά 2,13% το 2025, το οποίο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από την εκτίμηση για 2,16% πριν ένα μήνα, ενώ αντίστοιχα για το 2026 αναμένεται ρυθμός μεγέθυνσης της τάξης του 2,07%.
Αντίστοιχα, ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών για το ύψος του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία το 2025 και το 2026, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Δεκεμβρίου 2024 και του Ιανουαρίου 2025.
Τον Δεκέμβριο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,9% από 3,0% τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των τροφίμων.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά τα επόμενα τρίμηνα και να φθάσει τον στόχο της ΕΚΤ για 2,0% το δεύτερο εξάμηνο του 2025, λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.
Συνολικά, οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2,39% το 2025, που είναι ελαφρώς υψηλότερο από το 2,33% ένα μήνα πριν, και να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2,17% το 2026.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του
Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),
Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά
με ομάδα ερευνητών


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης