Έντονη νευρικότητα εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά στο τέλος κατάφεραν να απορροφήσουν τις πιέσεις και να κλείσουν θετικά, καθώς η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σήμανε ότι ο στόχος του πληθωρισμού είναι κοντά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,24%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 8.328 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 21.278 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,56% στις 7.326 μονάδες.

Αρνητικός πρωταγωνιστής σήμερα ήταν ο κλάδος Υγείας, με τον Stoxx Healthcare να καταγράφει πτώση 1,5%. Οι μετοχές των Novo Nordisk και Zealand Pharma, σημείωσαν πτώση περίπου 8,4%, μετά τη δημοσίευση θετικών αποτελεσμάτων από την ανταγωνίστρια αμερικανική εταιρεία Eli Lilly σχετικά με το φάρμακό της για την απώλεια βάρους, orforglipron, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών.

Επίσης, πτώση 1,2% σημείωσε η ελβετική φαρμακευτική Roche, αν και ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 50 δισ. δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εν μέσω ανησυχιών για τις πιθανές νέες δασμολογικές επιβαρύνσεις του Λευκού Οίκου σε φαρμακευτικά προϊόντα από το εξωτερικό. Η επένδυση, σύμφωνα με τη Roche, θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας — 1.000 άμεσα στην εταιρεία και οι υπόλοιπες για την υποστήριξη των νέων δυνατοτήτων παραγωγής εντός των ΗΠΑ.

Υποστηρικτικά όμως λειτούργησε το ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο CNBC ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη ήταν «σε καλό δρόμο». «Νομίζω ότι οδεύουμε προς τον στόχο μας εντός του 2025», είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της. Η ΕΚΤ στοχεύει τον πληθωρισμό στο 2% και η μέτρηση του Μαρτίου ήταν 2,2%.

Πάντως, οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου παραμένουν στις αγορές, καθώς το Πεκίνο απείλησε τη Δευτέρα ότι θα προβεί σε αντίποινα απέναντι σε χώρες που ακολουθούν τις επιταγές της Ουάσινγκτον για απομόνωση της Κίνας.

Στο μεταξύ, ο κόσμος των αγορών παρακολουθεί το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αυξήσει την πίεση προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ.

Ο Τραμπ έγραψε στο Truth Social τη Δευτέρα ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί αν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια. Σε μια ακόμη από τις πολλαπλές πρόσφατες αναρτήσεις του με προσωπικές επιθέσεις στον Πάουελ, τον αποκάλεσε “κύριο Πολύ Αργά” και “μεγάλο χαμένο”.

Ο Τραμπ υπαινίχθηκε την “απόλυση” του Πάουελ την προηγούμενη εβδομάδα – μια άνευ προηγουμένου ενέργεια, την οποία ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ δήλωσε πως η ομάδα του προέδρου εξετάζει. Ο Πάουελ έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να απολυθεί βάσει νόμου και σκοπεύει να υπηρετήσει μέχρι το τέλος της θητείας του, τον Μάιο του 2026.

Την ίδια ώρα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Κάζακς, προειδοποίησε ότι η πιθανότητα ύφεσης στη ζώνη του ευρώ αυξάνεται, εξαιτίας των εμπορικών πολέμων που έχουν προκληθεί από τις πολιτικές δασμών του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η ύφεση δεν είναι προς το παρόν το βασικό σενάριο, αλλά με τόσο σημαντικές πιθανές αλλαγές στη γεωπολιτική και στο παγκόσμιο εμπόριο, η πιθανότητά της είναι υψηλή», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν την ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτύσσεται κατά περίπου 1% το 2025, αν και προειδοποίησε για αυξανόμενους καθοδικούς κινδύνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές