Πεπεισμένη για την επίτευξη των στόχων του guidance για τη φετινή χρόνια παρά τις προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον εμφανίστηκε η διοικητική ομάδα της Coca Cola HBC στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, τονίζοντας πως η εταιρεία παρακολουθεί στενά την αγορά και τις καταναλωτικές αλλαγές ανά χώρα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola HBC, Zoran Bogdanovic δήλωσε μάλιστα σίγουρος, επικαλούμενος τα και τα μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά αποτελέσματα που δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία των πωλήσεων. «Είμαστε ακόμη στην αρχή του έτους και έχουμε μια μεγάλη περίοδο μπροστά μας για να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε, ύστερα από σχετική ερώτηση αναλυτή πως με δεδομένη την έντονη αβεβαιότητα που κυριαρχεί διεθνώς, δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να προχωρήσει στην αναθεώρηση του guidance. Υπογράμμισε ωστόσο πως περιμένει λιγότερη πίεση όσον αφορά στις πρώτες ύλες και στην ανάγκη για ανατιμήσεις.
Προτεραιότητα ο καφές για την Coca Cola
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην κατηγορία του καφέ και στην απόφαση αποχώρησης του brand Costa Coffee από το κανάλι των σούπερ μάρκετ. Ο κ. Bogdanovic υπογράμμισε πως παραμένει προτεραιότητα για την πολυεθνική, με την έμφαση πλέον να δίδεται στο κανάλι του HORECA (εστίαση, catering και ξενοδοχεία), τονίζοντας πως γιατί εκεί βλέπουν περισσότερες ευκαιρίες για κερδοφόρα ανάπτυξη παρά την πίεση που ασκεί η ραγδαία άνοδος του κόστους της πρώτης ύλης την τελευταία διετία.
«Είμαστε σε μαραθώνιο καθώς θέλουμε να κερδίσουμε στην κατηγορία», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Bogdanovic, τονίζοντας πως συνεχίζει να μαθαίνει και να διαβάζει την αγορά. «Βλέπουμε ολιστικά πως θα χτίσουμε τη δραστηριότητά μας και να την κάνουμε βιώσιμη», ανέφερε, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν επιπτώσεις καθώς ήδη παρατηρείται μια πτώση των πωλήσεων στην κατηγορία σε όγκο κατά 8% στο πρώτο τρίμηνο.
Το μποϊκοτάζ στην Αίγυπτο και τα μερίδια
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών βρέθηκαν και οι εργασίες της πολυεθνικής σε Νιγηρία και Αίγυπτο, δυο χώρες που αναπτύσσουν μια δυναμική. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του μποϊκοτάζ στην Αίγυπτο, π κ. Bogdanovic ανέφερε πως υπήρξαν παρενέργειες στις πωλήσεις τα προηγούμενα τρίμηνα, ωστόσο πλέον η κατάσταση αλλάζει και ήδη παρατηρείται μια σημαντική ανάκαμψη στα ανθρακούχα ποτά, και ειδικά στο brand της Coca Cola.
«Κερδίζουμε μερίδια αγοράς στην αιγυπτιακή αγορά και είναι καλό σημάδι ότι αποδίδουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.
Η διοικητική ομάδα της Coca Cola HBC ρωτήθηκε και για τον φόρο στη ζάχαρη που αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου στην Ιταλία. Ο κ. Bogdanovic ανέφερε πως η εταιρεία είναι έτοιμοι εδώ και πολύ καιρό για την συγκεκριμένη εξέλιξη, επισημαίνοντας πως πάντοτε τέτοιοι φόροι περνάνε στην τελική τιμή του προϊόντος.
Ο «φόρος ζάχαρης» στην Ιταλία και οι ανατιμήσεις
Αναγνώρισε πως θα υπάρξουν συνέπειες σε βραχυπρόθεσμο ωστόσο ορίζοντα, κάτι που όπως είπε έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε το μέτρο, όπως η Πολωνία, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα και η ανάπτυξη θα συνεχισθεί. Και αυτό γιατί θα αφορά όλη την αγορά και όχι μόνο την Coca Cola.
Προσδιόρισε μάλιστα μεταξύ 8% και 11% τις ανατιμήσεις που θα υποστούν τα προϊόντα εξαιτίας του «φόρου ζάχαρης». «Δεν βλέπω κάποιο εμπόδιο στην προοπτική μας να αναπτυχθούμε στην Ιταλία τα επόμενα χρόνια», σημείωσε και δήλωσε ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα πορεία στην ιταλική αγορά, στην οποία την τελευταία τριετία αναπτύσσεται σε ετήσια βάση κατά 11%.