Η «σκιά» της Moody’s στον ήλιο της Λ. Αθηνών, στήνεται ελληνογερμανικό project, ψάχνουν κορδέλες στο Μαξίμου, το αγκάθι στα λιμάνια και στο βάθος… μία ενεργειακή υποδομή

Άλλη πληγή ανοίξαμε...

Η «σκιά» της Moody’s στον ήλιο της Λ. Αθηνών, στήνεται ελληνογερμανικό project, ψάχνουν κορδέλες στο Μαξίμου, το αγκάθι στα λιμάνια και στο βάθος… μία ενεργειακή υποδομή

Όταν τον περασμένο Ιανουάριο η στήλη σύστηνε στη Λ. Αθηνών να προσδεθεί, η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενε ότι θα επιβεβαιωνόταν τόσο πολύ.

Το σχεδόν τετράμηνο που επακολούθησε τα είχε όλα. Και φυσικά η οριοθέτηση μόνο συμβολική αξία έχει, καθώς έχουμε να δούμε πολλά ακόμη.

Παρά το ότι είχαμε ένα μεγαλοπρεπές «V» στη δική μας αγορά, της οποίας ο γενικός δείκτης όχι μόνο κάλυψε την ζημιά μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά ξεπέρασε και τα υψηλά της αρχικής ευφορίας όταν ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ.

————-

Νέο κενό αέρος

Και την ώρα που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία, έχοντας και την αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από την Fitch στο ενεργητικό της, έρχεται η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Moody’s.

Εξέλιξη που αναμένεται να απασχολήσει τις αγορές τις επόμενες ημέρες, και φυσικά δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την Αθήνα.

Θυμίζω ότι η Moody’s μείωσε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε Aa1 από Aaa, ενώνοντας την Fitch Ratings και την S&P Global Ratings στην υποβάθμιση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου κάτω από την κορυφαία, τριπλή θέση Α.

Αν και η άμεση επίπτωση στην ελληνική αγορά δεν είναι προφανής, το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργείται διεθνώς μπορεί να φρενάρει τη διάθεση για ρίσκο.

Και αυτό, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθερότητας και αναπτυξιακής δυναμικής, έχει τη σημασία του.

Η επόμενη ημέρα

Το ερώτημα είναι αν η διεθνής πίεση θα μετατραπεί σε πραγματική «σκιά» ή αν η ελληνική αγορά θα συνεχίσει την πορεία της… κόντρα στο ρεύμα.

Όπως άλλωστε κάνουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, απολαμβάνοντας προς ώρας τον τίτλο της «σταθερής» οικονομίας.

Παρά τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης δηλαδή, δεν προμηνύεται κάποια ύφεση.

Και σε τελική ανάλυση, υπάρχει και το ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στην εφημερίδα La Tribune Dimanche ότι η πρόσφατη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι συνέπεια των ασταθών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως και ότι αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη.

——————-

Κινητικότητα

Αρκεί αυτή η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η Ευρώπη να της δώσει την ώθηση, ώστε να κάνει πράξη την ευκαιρία που της δίδεται.

Και για να επανέλθω στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, οι Γερμανοί φαίνεται ότι σχεδιάζουν τη μεγάλη στροφή τους, ακόμη και αν αυτή ακόμη δεν έχει πάρει σάρκα και οστά.

Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με 28 εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών, σε μια συγκυρία όπου το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα φαίνεται να εντείνεται.

Στο τραπέζι βρέθηκαν τόσο γνωστές εταιρείες που έχουν ήδη παρουσία στη χώρα — όπως η Deutsche Telekom — όσο και άλλες που εξετάζουν νέα επιχειρηματικά σχέδια.

Το project που συζητήθηκε

Το μεγάλο νέο από τη συνάντηση ήταν οι συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός για την ενδεχόμενη ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας.

Ένα φιλόδοξο project που, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έχει αρχίσει να παίρνει μορφή και στο οποίο θα συμμετάσχουν και ελληνικές επιχειρήσεις.

Το συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πράσινη μετάβαση και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι σταδιακά στο τραπέζι θα μπουν και άλλες κυβερνήσεις, και άλλοι επιχειρηματικοί «παίκτες», κάτι που θα περιπλέξει σαφώς τη διαδρομή προς τη χρυσή τομή.

Αλλά όπως μαθαίνω η γερμανική ηγεσία φαίνεται να θέλει να αφήσει πίσω της όσα συνέβησαν από το 2022 και μετά, με την ενεργειακή αγορά.

—————–

Αμυντικά projects

Επίσης από γερμανικής πλευράς, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αμυντική βιομηχανία, ειδικά στον τομέα των στρατιωτικών οχημάτων και της μεταφοράς προσωπικού — χωρίς να υπάρχει ωστόσο πρόθεση για πιο «βαριά» εξοπλιστικά, όπως πλοία ή υποβρύχια.

Επίσης, σχολιάστηκε από αρκετούς παρευρισκόμενους η απουσία υπουργών από την ελληνική αποστολή.

Εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τάσο Χατζηβασιλείου, που είχε επίσημη παρουσία, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες από ελληνικής πλευράς ήταν σύμβουλοι του πρωθυπουργού — γεγονός που προκάλεσε έναν μικρό προβληματισμό στη γερμανική πλευρά, που περίμενε πιο διευρυμένη κυβερνητική εκπροσώπηση.

————-

Στο εσωτερικό μέτωπο

Για να επιστρέψω στο «τώρα» όμως, και όσο πλησιάζουμε στη ΔΕΘ, τόσο η κυβέρνηση θα επιδιώκει να παρουσιάσει έργο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά και για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής.

Μάλιστα ως προς το τελευταίο, μαθαίνω ότι στο Μαξίμου, υπάρχει κινητοποίηση προκειμένου να βρεθούν έργα να εγκαινιαστούν. Και ιδίως μετά τον ΒΟΑΚ.

Ο επόμενος σταθμός… είναι ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος όπου κι εκεί θα παραστεί ο πρωθυπουργός σε λίγο διάστημα.

————-

Ανάπτυξη για όλους

Άλλωστε και στο εβδομαδιαίο του μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε με σαφήνεια πως, παρά τη συνολική πρόοδο της χώρας, η ανάπτυξη δεν είναι ισότιμη για όλους.

«Δεν ωφελήθηκαν όλοι με τον ίδιο τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως η κυβέρνηση έχει επίγνωση ότι η οικονομική μεγέθυνση δεν φτάνει με την ίδια ένταση σε κάθε γωνιά της κοινωνίας — ή σε κάθε κοινωνική ομάδα.

Η παραδοχή αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους» δοκιμάζεται από την καθημερινότητα πολλών πολιτών.

Δεν είναι γεωγραφικό, μόνο

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά γεωγραφικό.

Δεν πρόκειται δηλαδή απλώς για μια διάκριση ανάμεσα σε «κέντρο και περιφέρεια» ή «νότο και βορρά», αλλά για μια πιο σύνθετη πραγματικότητα που περιλαμβάνει κοινωνικές, επαγγελματικές και εισοδηματικές ανισότητες.

Με αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως στις πολιτικές της επόμενης περιόδου θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη στοχευμένη στήριξη όσων μένουν πίσω — ανεξαρτήτως του πού κατοικούν.

———————

Νέα σελίδα για την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Πράσινο φως πήρε και επίσημα το φιλόδοξο project ανάπλασης της Β’ Ακτής Βούλας, καθώς υπεγράφη η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το στήσιμο του εργοταξίου, με τον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να εκτιμά ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν πριν την καλοκαιρινή σεζόν του 2026. Όπως τονίζει, δεν πρόκειται για βαριές κατασκευές, κάτι που επιτρέπει πιο γρήγορους ρυθμούς.

Η επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ φέρει την υπογραφή της κοινοπραξίας Athens Beach Club, στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ, η Intracom Ventures και η εταιρεία του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου.

Ο Δήμος είχε μισθώσει την έκταση από την ΕΤΑΔ και στη συνέχεια την υπεκμίσθωσε στην κοινοπραξία, με τη συμφωνία να επεκτείνεται τελικά στα 35+5 χρόνια και να εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

————–

Το αγκάθι

Επιτρέψτε για το τέλος να σας πω μια ιστορία.

Κάποτε, όταν τα ελληνικά λιμάνια ήταν προς πώληση, η ευρωπαϊκή και αμερικανική πλευρά τηρούσαν αποστάσεις ασφαλείας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτο από δυτικούς παίκτες — αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για άλλους, κυρίως από την Κίνα.

Τώρα, όμως, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν.

Πιέσεις

Ξαφνικά, οι πιέσεις για «ευρωπαϊκά χέρια» στα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας πληθαίνουν — και μάλιστα με έντονο, σχεδόν επιθετικό, τρόπο.

Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά ο Πειραιάς, όπου η κινεζική παρουσία μέσω της Cosco αποτελεί εδώ και χρόνια το βασικό αφήγημα, αλλά πλέον δείχνει να μετατρέπεται σε… αγκάθι στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Το θέμα δεν είναι μόνο συμβολικό αλλά και γεωπολιτικό, καθώς οι ισορροπίες στην περιοχή και ο έλεγχος κρίσιμων υποδομών έχουν περάσει σε νέα φάση επαναξιολόγησης διεθνώς.

Το παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο, επίσης, υπάρχει μια πιο «ήπια» ανησυχία για μία άλλη υποδομή. Και αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια. Το θέμα φαίνεται να συζητιέται… ήσυχα αλλά σταθερά, χωρίς να προκληθεί μπλακ άουτ…

Η ουσία; Ό,τι άλλοτε πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, σήμερα βρίσκεται κάτω από τον αμερικανικό μεγεθυντικό φακό.

OT Originals

Περισσότερα από Inside Stories

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο