Η Ινδία δεν είναι πλέον μόνο το Δελχί, η Μουμπάι ή η Μπανγκαλούρου. Το πραγματικό πεδίο ανάπτυξης για τον ξενοδοχειακό κλάδο βρίσκεται σε μικρότερες πόλεις και περιφέρειες, όπου η ζήτηση για ποιοτικά και προσιτά καταλύματα ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.
Εκατομμύρια ταξιδιώτες της μεσαίας τάξης γεμίζουν τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα, δημιουργώντας μια «δίψα» που οι μεγάλες αλυσίδες σπεύδουν να καλύψουν.
Ινδία: Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο
Η ραγδαία οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε νέους δρόμους και αεροδρόμια, έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των Ινδών.
Το ταξίδι δεν είναι πολυτέλεια αλλά προτεραιότητα.
Από θρησκευτικές γιορτές και οικογενειακές αποδράσεις μέχρι γάμους-υπερπαραγωγές, οι αφορμές για μετακινήσεις πολλαπλασιάζονται.
Το αποτέλεσμα;
Οι δαπάνες στον εγχώριο τουρισμό σχεδόν τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας τα 200 δισ. δολάρια το 2024.
Αυτό έχει μετατρέψει την Ινδία σε μία από τις πιο υποσχόμενες αγορές φιλοξενίας παγκοσμίως.
Η μεγάλη είσοδος των διεθνών αλυσίδων
Η Marriott ανακοίνωσε συνεργασία με την Concept Hospitality, στοχεύοντας να αυξήσει τον αριθμό δωματίων της στη χώρα από 30.000 σε 50.000 μέσα σε πέντε χρόνια.
Η Hilton, από την πλευρά της, βάζει ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο: δεκαπλασιασμό της παρουσίας της μέσα στη δεκαετία, ξεκινώντας από τα 60 ξενοδοχεία που λειτουργούν ή χτίζονται ήδη.
Αλλά η στρατηγική τους δεν περιορίζεται στα «μεσαίας κατηγορίας» καταλύματα.
Η Hilton σχεδιάζει πολυτελή projects όπως το Waldorf Astoria δίπλα στο αεροδρόμιο του Δελχί, καθώς και νέα ανοίγματα σε Γκόα, Τζαϊπούρ και Μουμπάι.
Ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί
Παρά την πρόοδο, η χώρα παραμένει σοβαρά υποεξυπηρετούμενη.
Με μόλις 138 επώνυμα δωμάτια ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ινδία υπολείπεται δραματικά της Κίνας, η οποία διαθέτει πάνω από 1.500.
Όταν μάλιστα μεγάλες εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες των Coldplay στην Αχμενταμπάντ, γεμίζουν τις πόλεις, οι τιμές εκτοξεύονται έως και πέντε φορές.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα branded δωμάτια θα φτάσουν τις 300.000 μέχρι το 2029, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αναπτύσσεται εκτός των τριών μεγάλων μητροπόλεων.
Οι προκλήσεις του αύριο
Η ταχεία ανάπτυξη δεν είναι χωρίς παγίδες.
Έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού, αμφιλεγόμενες πρακτικές ορισμένων franchise σε μικρότερες πόλεις και ζητήματα καθαριότητας απειλούν τη φήμη διεθνών brand.
Όπως παραδέχονται στελέχη του κλάδου, σε πολλές περιοχές «ο ταξιδιώτης ρίχνει τα ζάρια» όταν κλείνει δωμάτιο.
Ωστόσο, η σταθερή επιθυμία των Ινδών για αξιόπιστες υπηρεσίες ανοίγει έναν τεράστιο ορίζοντα.
Η «εμπειρική οικονομία» που αναδύεται στην Ινδία ίσως αποτελέσει το πιο δυναμικό εργαστήριο για το μέλλον της παγκόσμιας φιλοξενίας.