Από ένα μικρό κατάστημα ελληνικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη έως έναν διεθνή όμιλο που συνδυάζει γαστρονομία, φιλοξενία και λιανεμπόριο, η Ergon Foods έχει εξελιχθεί σε χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας.
Το 2024 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία, με νέα ανοίγματα στην Ελλάδα, διακρίσεις στον χώρο της φιλοξενίας και μια εντυπωσιακή οικονομική πορεία που επιβεβαίωσε τη σταθερή της άνοδο.
Ergon Foods: Ισχυρή αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας
Ο κύκλος εργασιών της Ergon Foods για το 2024 ανήλθε στα 20,09 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 45,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 3,29 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 35,5%, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 2,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 43,2%.
Παρά τις δαπάνες προετοιμασίας που συνόδευσαν τα νέα εγχειρήματα, οι δραστηριότητες της εταιρείας απέφεραν θετικό αποτέλεσμα ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας τους, μειώνοντας σημαντικά τον συνολικό οικονομικό αντίκτυπο.
Επενδύσεις σε φιλοξενία και νέα καταστήματα
Το 2024 χαρακτηρίστηκε από σημαντικές επενδύσεις και διεύρυνση δραστηριοτήτων.
Η λειτουργία του Ergon Bakehouse Athens, στη Μητροπόλεως, σηματοδότησε τη δημιουργία ενός νέου πολυχώρου που συνδυάζει εστίαση, φιλοξενία και αρτοποιία, με πειραματικό φούρνο 72 ωρών και ξενοδοχείο 28 δωματίων.

Παράλληλα, το Ergon Originals στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έφερε τη φιλοσοφία της εταιρείας στους ταξιδιώτες, μέσα από μια επιλεγμένη γκάμα τοπικών προϊόντων και αντικειμένων.
Η Ergon επένδυσε επίσης στον τομέα της φιλοξενίας, εγκαινιάζοντας το Ergon Beach House στη Νικήτη Χαλκιδικής, μια μονάδα που συνδυάζει πέτρινα bungalows και σκηνές με ιδιωτικές πισίνες.

Την ίδια χρονιά, το Ergon House Athens απέσπασε ένα κλειδί από τον οδηγό Michelin, αναγνώριση που ενίσχυσε περαιτέρω τη φήμη της στον χώρο του τουρισμού.
Παράλληλα, η συνεργασία με το Charles Antetokounmpo Family Foundation στο πλαίσιο του CAFF Kitchen Initiative πρόσθεσε έναν κοινωνικό χαρακτήρα στις δράσεις της εταιρείας, με τη διάθεση γευμάτων και κουτιών τροφίμων σε νέους αθλητές και τις οικογένειές τους.
Προοπτικές ανάπτυξης για το 2025
Μετά από μια χρονιά έντονης δραστηριότητας, η Ergon Foods προχωρά στο 2025 με φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η λειτουργία του πρώτου Ergon Agora στο Ντουμπάι, ενός πολυχώρου εστίασης και αγοράς τροφίμων, καθώς και του νέου Ergon House Ermou στην Αθήνα, που θα φιλοξενεί δύο εστιατόρια και ξενοδοχείο.
Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας νέας ταβέρνας στο Λονδίνο, ενώ το 2026 προγραμματίζεται η δημιουργία του πρώτου Ergon House εκτός Ελλάδας, στο Covent Garden της βρετανικής πρωτεύουσας.
Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο νέα franchise έργα στο Μπαχρέιν και στη Ντόχα του Κατάρ.

Η διοίκηση της Ergon Foods εκτιμά ότι, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον και τις μεταβολές στις αγορές ενέργειας και πρώτων υλών, η εταιρεία διαθέτει την εμπειρία και την ευελιξία να προσαρμόζεται και να περιορίζει τις επιπτώσεις των εξωτερικών προκλήσεων, διατηρώντας τον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη.
Νέα εταιρική δομή και στρατηγική επένδυση
Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν και σε εταιρικό επίπεδο στις αρχές του 2025.
Τον Μάρτιο ιδρύθηκε η Ergon Τρόφιμα Συμμετοχών Α.Ε., μέσω της οποίας η Ergon Τρόφιμα Α.Ε. έγινε 100% θυγατρική.
Την ίδια περίοδο, το επενδυτικό ταμείο Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, ενισχύοντας κεφαλαιακά την εταιρεία και υποστηρίζοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Φορολογικές εκκρεμότητες και εκτιμήσεις
Η εταιρεία σημειώνει ότι οι φορολογικές της υποχρεώσεις για τις χρήσεις 2010 έως 2024 δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει μελλοντικές επιβαρύνσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση, οι παλαιότερες χρήσεις έως το 2018 θεωρούνται παραγεγραμμένες, με βάση τον γενικό κανόνα της πενταετούς παραγραφής και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.