Σε συμφωνία να αγοράσει τη γερμανική ανταγωνίστρια TK Elevator ήρθε η φινλανδική Kone για σχεδόν 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ανελκυστήρων – ασανσέρ στον κόσμο με βάση τις πωλήσεις.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Kone θα καταβάλει στους ιδιοκτήτες της TK Elevator – μια κοινοπραξία με επικεφαλής τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων Advent και Cinven – περίπου 5 δισ. ευρώ σε μετρητά και 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχές. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους, η επιχειρηματική αξία της συμφωνίας είναι περίπου 29,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η συναλλαγή αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι το 2026 διαμορφώνεται ως μια χρονιά γεμάτη συμφωνίες, παρά την οικονομική αβεβαιότητα που προκύπτει από τον πόλεμο στο Ιράν, σημειώνει η Wall Street Journal.
Οι μεγάλες εταιρικές συμφωνίες είχαν την καλύτερη τριμηνιαία τους απόδοση φέτος, καθώς προχώρησαν με συνεργασίες και επενδύσεις, παρά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που ταρακουνάει τις αγορές.
Η συμφωνία Kone-TK Elevator είναι επίσης ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, οι οποίες δυσκολεύτηκαν να αποδεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία χρόνια.
H Kone ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών και θα επιταχύνει τη στροφή της εταιρείας προς τον εκσυγχρονισμό.
Η συνδυασμένη επιχείρηση θα έχει έδρα τη Φινλανδία, θα απασχολεί περισσότερα από 100.000 άτομα και θα παράγει ετήσιες πωλήσεις περίπου 20,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό θα την καθιστούσε μακράν τον μεγαλύτερο προμηθευτή ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων στον κόσμο σε πωλήσεις, μπροστά από τον αμερικανικό γίγαντα Otis Worldwide και την ελβετική Schindler Holding.
Ενώ η επιχείρηση ανελκυστήρων εξαρτάται εν μέρει από την προμήθεια εξοπλισμού σε νέα κτίρια, παράγει ένα αυξανόμενο μερίδιο εσόδων από την εξυπηρέτηση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων.

Η βιομηχανία ασανσέρ βγάζει χρήματα από κατασκευή και συντήρηση
H Kone ανακοίνωσε ότι η συνδυασμένη εταιρεία θα παράγει περίπου το 65% των εσόδων της από την εξυπηρέτηση και τον εκσυγχρονισμό και θα έχει περίπου 3,2 εκατομμύρια μονάδες υπό συντήρηση.
Γεωγραφικά, η Kone ανακοίνωσε πως έχει ισχυρή παρουσία στην Ασία, ενώ η TK Elevator έχει μεγάλο αποτύπωμα στην Αμερική, όπου οι ανελκυστήρες της βρίσκονται στο One World Trade Center της Νέας Υόρκης.
Παράλληλα, η Kone ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνέργειες, μεταξύ άλλων μέσω μεγαλύτερης πυκνότητας δικτύων υπηρεσιών και εξοικονόμησης κόστους.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η συμφωνία, η οποία ενοποιεί μια αγορά με τέσσερις μεγάλους παίκτες σε τρεις, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ρυθμιστικά εμπόδια.
Ειδικότερα, οι αρχές ανταγωνισμού στην Ευρώπη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια στην πώληση επιχειρήσεων, όπως τόνισε στην WSJ η Ααπέλι Πούρσιμο, αναλυτής της Inderes.
Επιδιώκοντας να μετριάσει αυτές τις ανησυχίες σε μια κλήση με επενδυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kone, Φιλίπ Ντελόρμ, δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν βέβαιη ότι θα λάβει όλες τις ρυθμιστικές εγκρίσεις, διατηρώντας παράλληλα τη στρατηγική λογική της συμφωνίας.
Η Kone αναμένει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2027.
Η TK Elevator έγινε ανεξάρτητη εταιρεία το 2020, όταν αποσχίστηκε από την Thyssenkrupp στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ενίσχυσης των οικονομικών του γερμανικού βιομηχανικού εμβλήματος.
Η Kone είχε συνομιλίες με την Thyssenkrupp για την αγορά του τμήματος εκείνη την εποχή, πριν αποφασίσει να μην προβεί στην κίνηση. Η επιχείρηση πουλήθηκε αντ’ αυτού στην κοινοπραξία με επικεφαλής τις Advent και Cinven για περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Thyssenkrupp διατηρεί μερίδιο λίγο πάνω από 16% στην TK Elevator από τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεσή της.


































