Σε συμφωνία για το σχέδιο εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο έχουν καταλήξει οι βασικοί του μέτοχοι, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης μιλώντας στο Bloomberg. Ο κ. Πολίτης παρουσίασε παράλληλα τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την είσοδο του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή για το 30% που κατέχει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με τον βασικό μέτοχο της εταιρείας να έχει το δικαίωμα να αποκτήσει μερίδιο 10%.

«Ελ. Βενιζέλος»: Σε τροχιά «ρεκόρ» το 2023 το αεροδρόμιο της Αθήνας

Συμφωνία

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτριος Πολίτης, το Ταμείο έχει ήδη καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τους μεγαλύτερους μετόχους και διαχειριστές, τις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που ελέγχονται αμφότερες από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments.

«Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο όπου θα παρουσιάσουμε στους άλλους μετόχους και στην κυβέρνηση τις λεπτομέρειες των όσων έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας», είπε.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας διακίνησε πάνω από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2022, καταγράφοντας αύξηση 84% σε σχέση με το 2021.

Οι μετοχές του ΔΑΑ κατανέμονται ανάμεσα στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο), που ελέγχει το 25% των μετοχών, το ΤΑΙΠΕΔ (30%), το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments (40%) και την οικογένεια Κοπελούζου (5%).

Οι κινήσεις

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει στην Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙPO) το 30% των μετοχών. Η PSP θα έχει το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας ένα ελεγχόμενο premium και καθιστώντας το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο μέτοχο πλειοψηφίας.

Το προσφερόμενο ποσοστό 30% αναμένεται να αποτιμηθεί κάπου μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την πορεία της αγοράς, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο επιδιώκει να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι εκλογές

Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές, ο Δημήτρης Πολίτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα επηρεάσουν την οικονομική δυναμική της χώρας. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αυξηθούν στα 2 δισ. ευρώ φέτος από 595,3 εκατ. ευρώ το 2022, χωρίς να συνυπολογίζεται το σχέδιο για το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Το Ταμείο προχωρά επίσης με άλλα μεγάλα έργα, όπως η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας και της Αττικής Οδού.

Από την πώληση στην αξιοποίηση

«Έχουμε περιουσιακά στοιχεία μικρότερης ονομαστικής αξίας που έχουν σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, ιδίως για τις τοπικές κοινωνίες» σημείωσε ακόμα ο κ. Πολίτης, αναφερόμενος σε μαρίνες, λιμάνια και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία με τουριστικές δυνατότητες. Σημείωσε ότι αντί το ΤΑΙΠΕΔ να εισπράττει εφάπαξ μεγάλα ποσά μέσω πωλήσεων, υπάρχει ανάγκη τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου να αξιοποιούνται με τρόπο που να ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες, αναφέροντας το παράδειγμα των μαρίνων στις οποίες κάθε ευρώ που δαπανάται έχει ως αποτέλεσμα 7 έως 8 ευρώ να επιστρέφουν στην κοινότητα.

«Το ταμείο θέλει να περάσει από την εντολή πώλησης περιουσιακών στοιχείων στην ανάπτυξή τους», δήλωσε ο κ. Πολίτης, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει επίσης ότι «χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία του για άλλες κρατικές οντότητες που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις