Υποθαλάσσια πάρκα για πόντιση φιαλών οίνου προς παλαίωση θα υπάρχουν πλέον οργανωμένα και στη χώρα μας, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προωθεί το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο διαμορφώνοντας τους κανόνες για τη λειτουργία τους.
Η παλαίωση αυτής της μορφής η οποία αναπτύσσεται διεθνώς είχε σαν έμπνευσή της την κατάσταση των κρασιών που έχουν βρεθεί και ανασυρθεί από ναυάγια πλοίων. Πολλοί σε όλο τον κόσμο θέλησαν να εκμεταλλευτούν το δροσερό περιβάλλον της θάλασσας – αν και η παλαίωση με αυτόν τον τρόπο κοστίζει.
Επενδύσεις σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής – Οι δικαιούχοι
Στην Ελλάδα οι πρώτες προσπάθειες έγιναν το 2009 και από τότε ακολούθησαν και άλλες στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Κεφαλονιά, τη Σαντορίνη, χωρίς όμως ένα θεσμικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Πλέον οι συνθήκες ωρίμασαν και το νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου που έρχεται προβλέπει και τη λειτουργία των περιφερειακών θαλάσσιων πάρκων παλαίωσης οίνων, καθώς και την τουριστική εκμετάλλευσή τους.
Το νέο πλαίσιο αφορά μεταξύ άλλων τη διαδικασία αδειοδότησης, τον καθορισμό της θέσης πόντισης, αλλά και τον έλεγχο και την επισήμανση των οίνων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παλαίωσης και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου. Θα ορίζει ως «υποθαλάσσια πόντιση» την καταβύθιση εντός της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης σε βάθος μεταξύ 10 και 50 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας.
Για την πόντιση των φιαλών οίνου προς παλαίωση θα πρέπει να εκδίδεται άδεια από την κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας (ΔΑΟΚ). Τα κρασιά που έχουν υποστεί πόντιση τουλάχιστον για 1 έτος θα μπορούν να φέρουν την ένδειξη «παλαιωμένος στη θάλασσα»/«aged in the sea water» ή «aged underwater»/«veilli dans la mer», συνοδευόμενη απαραιτήτως από τη συνολική διάρκεια παλαίωσης. Στις διατάξεις του νόμου απαγορεύεται η πόντιση οίνων σε θαλάσσιο χώρο στον οποίο μπορεί να παρεμποδίζονται μ’ οιονδήποτε τρόπο δραστηριότητες, έργα ή περιοχές δημοσίου συμφέροντος.
Η πόντιση θα γίνεται σε μεταλλικούς κλωβούς ενώ και οι φιάλες θα καταμετρώνται και ο κλωβός σφραγίζεται με αδιάβροχη σφραγίδα της ΔΑΟΚ και θα ποντίζεται στο ορισμένο σημείο πόντισης. Οι περιοχές πόντισης θα οροθετούνται περιμετρικά, με σημαντήρες κίτρινου χρώματος σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, με μέριμνα και δαπάνες της ενδιαφερόμενης επιχείρησης. Μάλιστα για την πλημμελή εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων από την οινοποιητική επιχείρηση προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 έως 10.000 ευρώ, καθώς και την ανάκληση της άδειας πόντισης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Στασινόπουλος, Σκλαβενίτης, Κόκκαλης και Μέγιερ αλλάζουν τον Ταύρο
Ποια είναι τα οκτώ έργα που μεταμορφώνουν τον Ταύρο – Τα κτίρια που αλλάζουν χρήση
Η φορολογία κύρια πηγή εσόδων του προϋπολογισμού
H μοναδική πηγή που υπέρ-αποδίδει είναι αυτή του φόρου εισοδήματος, με την μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις επιχειρήσεις
Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές
Μία νέα γενιά επενδυτών περισσότερο "ποιοτικών" και μακροπρόσθεσμων, δημιουργείται για τα ελληνικά assets, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Γιατί «κόλλησε» πάνω από το 10% η ανεργία;
Ποιες είναι οι βασικές στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά εργασίας
Μαζική πασχαλινή έξοδος με τα καύσιμα να «σουβλίζουν» την τσέπη
Ουρές στα διόδια και τα λιμάνια σχηματίζουν οι Έλληνες – Η ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα, όμως, δεν τους αφήνει να απολαύσουν ανέμελοι τις ημέρες αυτές
Ακίνητα δύο ταχυτήτων - Γιατί τα νότια προάστια «νικάνε» τα βόρεια [πίνακες]
Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι τιμές των κατοικιών στην Αττική
Ποιους συνάντησε ο Χατζηδάκης στον ΟΟΣΑ
Συζητήθηκε η επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης - Με ποιους συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών
O Μπάιντεν στρώνει το χαλί… σε Τιτάνα και Ελληνικά Καλώδια
Πακέτο κινήτρων 120 εκατ. δολ. στις δύο ελληνικές βιομηχανίες για επενδύσεις στις ΗΠΑ
Στουρνάρας: Τρεις και όχι τέσσερις οι μειώσεις επιτοκίων φέτος
Δεν κινδυνεύει ο στόχος για πληθωρισμός 2% στα μέσα του 2025 είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
Πειραϊκή Μικροζυθοποιία: Η μπύρα που «ξεθύμανε» και βγαίνει στο σφυρί
Η ιστορία της εταιρείας και του Αλέξανδρου Κουμάντου