Το ακριβότερο αντικείμενο σχετικό με το franchise Χάρι Πότερ που θα βγει ποτέ σε δημοπρασία: στις 26 Ιουνίου, το αυθεντικό σχέδιο ακουαρέλας του Τόμας Τέιλορ για το πρώτο μέρος της επιτυχημένης σειράς, ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (1997), θα πωληθεί στον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης.

Με υψηλή εκτίμηση των 600.000 δολαρίων, η εικόνα χρησίμευσε ως εξώφυλλο για ένα βιβλίο που θα πουλούσε πάνω από 120 εκατομμύρια αντίτυπα, τοποθετώντας το ανάμεσα στα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως και θα μεταφραζόταν σε περίπου 85 γλώσσες. Δημιουργήθηκε μια σειρά από συνέχειες, με συνολικές πωλήσεις 500 εκατομμυρίων αντιτύπων.

Στο Αμβούργο το παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερης συγκέντρωσης «Χάρι Πότερ»

Το ίδιο έργο πουλήθηκε στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου το 2001, για £85.750 έναντι μιας υψηλής εκτίμησης £25.000 για να σημειώσει αυτό που ήταν τότε ρεκόρ για οποιοδήποτε υλικό σχετικό με τον Πότερ. Το τρέχον υψηλό για οποιοδήποτε αντικείμενο που σχετίζεται με τη σειρά είναι $421.000, το οποίο επιτεύχθηκε στις δημοπρασίες Heritage στο Ντάλας το 2021 για μια ανυπόγραφη πρώτη έκδοση του Philosopher’s Stone, σημειώνει το Artnet.

Το εμβληματικό έργο αποτυπώνει την οθσία του Χάρι Πότερ

Το σχέδιο του Τέιλορ—που τα έχει όλα, από την ουλή σε σχήμα κεραυνού και το ριγέ μαντήλι μέχρι το τρένο Hogwarts Express στην πλατφόρμα 9¾—είναι μέρος της συλλογής του στοματοχειρουργού Ρόντνεϊ Σουάντκο, ο οποίος πέθανε το 2022. Αυτή η δημοπρασία περιλαμβάνει έργα σχετιζόμενα με τους Charles Dickens, Sir Arthur Conan Doyle, F. Scott Fitzgerald και Edgar Allan Poe.

«Είναι συναρπαστικό να βλέπω τον πίνακα που σηματοδοτεί την αρχή της καριέρας μου, δεκαετίες αργότερα και τόσο λαμπερός όσο ποτέ!» είπε ο καλλιτέχνης. «Με μεταφέρει πίσω στην εμπειρία του να διαβάζω τον Χάρι Πότερ για πρώτη φορά – έναν από τους πρώτους ανθρώπους στον κόσμο που το έκαναν – και στη διαδικασία δημιουργίας αυτού που είναι τώρα μια εμβληματική εικόνα. Καθώς γράφω και εικονογραφώ τις δικές μου ιστορίες σήμερα, είμαι περήφανος που ανατρέχω σε τέτοιες μαγικές αρχές».

Εκτός από το ρεκόρ για υλικό που σχετίζεται με τον Πότερ, το τρέχον έργο καταρρίπτει επίσης το ρεκόρ για ένα έργο του καλλιτέχνη, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι περίπου $15.000  για ένα σχέδιο ενός μάγου που θα φιγουράρει στο σχέδιο του εξωφύλλου του Philosopher’s Stone.

Πρωτότυπο χειρόγραφο της Ρόουλινγκ

Επίσης, στην πώληση θα εμφανιστεί κάτι πιο συναρπαστικό για τους λάτρεις της Ρόουλινγκ: ένα από τα επτά πρωτότυπα χειρόγραφα της συγγραφέα για το The Tales of Beedle the Bard, ένα βιβλίο με παραμύθια που έγραψε το 2007 που δεν προοριζόταν για δημοσίευση. Τα επτά χειρόγραφα προορίζονταν ως δώρα για φίλους που συνέβαλαν καθοριστικά στην έκδοση των βιβλίων του Χάρι Πότερ. Αυτό το αντίγραφο βρισκόταν προηγουμένως στη συλλογή του Μπάρι Κάνινγκχαμ, του Άγγλου εκδότη που ήταν περισσότερο γνωστός για την «στρατολόγηση» της Ρόουλινγκ και την έκδοση του Philosopher’s Stone.

«Είναι δύσκολο να μεταφέρουμε τον αντίκτυπο αυτής της εικονογράφησης του Τόμας Τέιλορ, που δημιουργήθηκε το 1997, για το τότε άγνωστο μυθιστόρημα Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», δήλωσε στο Artnet ο Ρίτσαρντ Όστιν, παγκόσμιος επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Sotheby’s. «Άμεσα αναγνωρίσιμο σήμερα, το έργο του Τέιλορ χρησιμεύει ως το οπτικό σχέδιο για το αγόρι μάγο που έκτοτε έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το γοητευτικό έργο του Τέιλορ έχει γίνει μια ζωτικής σημασίας προσθήκη σε αυτό που είναι τώρα η πιο αγαπημένη σειρά παιδικών βιβλίων στην ιστορία, αποτυπώνοντας τέλεια το μαγευτικό και νοσταλγικό σύμπαν του Χάρι Πότερ».

Οι θαυμαστές του Πότερ και της Ρόουλινγκ μπορούν να δουν από πρώτο χέρι τα δημοπρατούμενα αντικείμενα όταν βγουν σε κοινή θέα στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus