Καθώς τα lockdowns της Covid-19 κυριαρχούσαν στον κόσμο το 2020, ο Bernard Looney, διευθύνων σύμβουλος της BP Plc, έκανε μια εκπληκτική παραδοχή: Σκέφτηκε ότι η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ στο απόγειό της πριν από την πανδημία. Αλλά πρόσφατα, ο Looney άλλαξε ριζικά την άποψή του.

Μετά την ανακοίνωση φιλόδοξων σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών, η BP, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς αργού στον κόσμο, επενδύει τώρα περισσότερα χρήματα για ορυκτά καύσιμα.

Όπως γράφει το Bloomberg, η κατανάλωση πετρελαίου οδεύει για ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Ο εφοδιασμός — που πλήττεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επιβράδυνση της ανάπτυξης του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ και τις ανεπαρκείς επενδύσεις στην παραγωγή — δεν μπορεί να συμβαδίσει.

Τι αλλάζει στον ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο ARA: Το πετρέλαιο φεύγει, το LNG έρχεται

Όλα καταλήγουν στην Κίνα: μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο αγοράζει μαζικά αργό. Σε ένα πλαίσιο περιορισμένης προσφοράς, η ώθηση της ζήτησης έχει κάνει όλους, από την Goldman Sachs Group Inc. μέχρι τον εμπορικό οίκο Vitol Group, να προβλέπουν ράλι στα 100 δολάρια το βαρέλι αργότερα φέτος.

«Η ζήτηση από την Κίνα είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Amin Nasser, Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco – της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο – σε μια συνέντευξη την 1η Μαρτίου στο Ριάντ.

Οι παγκόσμιες αβεβαιότητες αλλάζουν ταχύτατα το ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης

Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λένε οι αναλυτές, η αγορά θα αντιμετωπίσει έλλειψη – ένα σενάριο που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις ηγετών του κλάδου που θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στο Χιούστον για το CERAWeek από την S&P Global, ένα σημαντικό ετήσιο ενεργειακό συνέδριο.

Η επικείμενη κρίση δείχνει ότι ακόμη και όταν ο κόσμος αγκαλιάζει καθαρότερες πηγές ενέργειας, η δίψα για πετρέλαιο είναι δύσκολο να σβήσει. Ενώ η πτώση της προσφοράς ήταν ένα όφελος για τους παραγωγούς αργού και τους επενδυτές τους, σφυροκοπεί τους καταναλωτές και περιπλέκει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

«Η άποψή μου είναι ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τη ζήτηση και υπερεκτιμούν την παραγωγή των ΗΠΑ», δήλωσε ο Saad Rahim, επικεφαλής οικονομολόγος του trader Trafigura Group, στο περιθώριο του συνεδρίου International Energy Week στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Στον απόηχο της απότομης αντιστροφής της μηδενικής Covid η οικονομία της Κίνας αναζωπυρώνεται, ενισχύοντας τη ζήτηση πετρελαίου. Η μεταποίηση σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση σε περισσότερο από μια δεκαετία τον περασμένο μήνα, η δραστηριότητα των υπηρεσιών ανεβαίνει και η αγορά κατοικίας σταθεροποιείται.

Η επαναλειτουργία σημαίνει ότι η κινεζική κατανάλωση πετρελαίου πρόκειται να σημειώσει ρεκόρ φέτος. Η ημερήσια ζήτηση θα φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 16 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μετά τη συρρίκνωση το 2022, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 11 συμβούλων με επίκεντρο την Κίνα που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News νωρίτερα φέτος.

Ο ρόλος της Ινδίας

Δεν είναι μόνο η Κίνα. Η Ινδία και άλλες χώρες σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού καταναλώνουν περισσότερο πετρέλαιο καθώς ανοίγουν ξανά τα σύνορα, συμβάλλοντας στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης στα 101,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος και ενδεχομένως βυθίζοντας την αγορά σε έλλειμμα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με τον IEA. Η εναέρια κυκλοφορία ανακάμπτει, ενισχύοντας τη χρήση καυσίμων τζετ. Και η όρεξη για αργό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει επίσης ανακάμψει.

Η αναβίωση των ταξιδιών

Η αναβίωση των διεθνών ταξιδιών με την επανεμφάνιση της Κίνας θα είναι ένας από τους «κινητήρες που θα οδηγήσουν τη ζήτηση προς τα εμπρός», δήλωσε ο Christopher Bake, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Vitol, στο συνέδριο της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας. «Πιστεύω ότι θα δούμε αυτή την πρόοδο τους επόμενους μήνες».

Η Ρωσία

Η προσφορά δεν ταιριάζει με την αύξηση της ζήτησης. Αν και οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας δια θαλάσσης παρέμειναν ανθεκτικές τον περασμένο μήνα, οι παρατηρητές της αγοράς αναζητούν σημάδια διακοπής μετά το εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πλειονότητας των χωρών της Ομάδας των Επτά.

Οι αποστολές της Ρωσίας απειλούνται καθώς η Ινδία, ένας κορυφαίος αγοραστής, αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τραπεζίτες για να δείξει ότι τα φορτία της συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι που επιβλήθηκε από την G7.

Ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ, εν τω μεταξύ, δεν υποχωρεί από τους στόχους παραγωγής που έθεσε τον Οκτώβριο. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι οι στόχοι θα παραμείνουν αμετάβλητοι για το υπόλοιπο του έτους.

Και οι ΗΠΑ εμφανίζονται διστακτικές. Η παραγωγή από λεκάνες σχιστόλιθου αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό, καθώς οι παραγωγοί εξαντλούν τις προνομιακές περιοχές για γεωτρήσεις. Η παραγωγή των ΗΠΑ έπεσε στην αρχή της πανδημίας και εξακολουθεί να είναι περίπου 800.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από το ρεκόρ των 13,1 εκατομμυρίων που είχε επιτευχθεί στις αρχές του 2020.

Η επιβράδυνση έρχεται ακόμη και όταν η Exxon Mobil Corp., η Chevron Corp. και οι εταίροι της αντλούν περισσότερο πετρέλαιο από τη λεκάνη Permian του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Mike Wirth, δήλωσε στο Bloomberg Television την 1η Μαρτίου ότι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι περιορισμένη και η αύξηση της προσφοράς σχιστόλιθου στις ΗΠΑ είναι απίθανο να καλύψει το έλλειμμα εάν η ζήτηση αυξηθεί αργότερα φέτος, αφήνοντας τον ΟΠΕΚ ως τον ταλαντευόμενο παραγωγό στον κόσμο.

Αντίθετοι άνεμοι

Ωστόσο, οι πιθανοί αντίθετοι άνεμοι για τη ζήτηση πετρελαίου καραδοκούν. Οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση παραμονεύουν καθώς οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν τη νομισματική πολιτική στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ορισμένοι αναλυτές της Wall Street αναθεώρισαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για άνοδο των τιμών φέτος. Η Morgan Stanley μείωσε τις προβλέψεις της για το δεύτερο εξάμηνο και βλέπει λιγότερες πιθανότητες το αργό πετρέλαιο Brent να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Bank of America Corp. λέει ότι βλέπει λιγότερο κίνδυνο άλματος τιμών λόγω της έντασης των ροών πετρελαίου από τη Ρωσία. Το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, διαπραγματεύτηκε κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.

Ακόμα κι έτσι, οι αναλυτές βλέπουν τις τιμές του αργού να ανεβαίνουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με πολλούς να προβλέπουν επιστροφή σε τριψήφια επίπεδα για το Brent για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Η επαναλειτουργία της Κίνας θα επιβαρύνει την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, οδηγώντας τις τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο καθώς τα αποθέματα μειώνονται και η προσφορά χρήματος σταθεροποιείται, δήλωσε ο Τζεφ Κάρι, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Goldman, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την 1η Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια