Τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεύτερο σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψει η ελληνική οικονομία κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,7% η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2023 [Γραφήματα]

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι έτρεξε με ρυθμό 2,7% το περασμένο τρίμηνο, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι ο τρίτος ταχύτερος στην Ε.Ε. πίσω από της Ισλανδίας (4,2%) και της Μάλτας (3,9%) και ο δεύτερος στην Ευρωζώνη πίσω μόνο από της Μάλτας.

Συγκρινόμενο με το α΄ τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 1,3%, μένοντας πίσω μόνο από την επίδοση της Λιθουανίας (+2,9%) και της Σλοβενίας (+1,4%).

Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (-2,2%), τη Σουηδία (-0,8%) και την Αυστρία (-0,7%).

Οριακή άνοδος στην Ευρωζώνη

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε άνοδο κατά 0,1% και παρέμεινε σταθερό στην Ε.Ε., σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,5% στην Ευρωζώνη και κατά 0,4% στην Ε.Ε., μετά από αύξηση 1,1% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση της απασχόλησης σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2% στη ευρωζώνη και κατά 0,1% στην ΕΕ το β΄ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην Ε.Ε.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 1,3% στη στην Ευρωζώνη και κατά 1,1% στην Ε.Ε. το β΄ τρίμηνο του 2023, μετά από  άνοδο +1,6%  και +1,5% το α΄ τρίμηνο του 2023 αντίστοιχα.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία (+1,3%) κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Εσθονία (-1,5%), τη Ρουμανία (-0,8%) και την Κροατία (-0,7%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Χατζηδάκης: Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η ελληνική οικονομία
Macro |

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η ελληνική οικονομία, λέει ο Χατζηδάκης

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ελβετίας και οι ευκαιρίες για επενδύσεις που προσφέρει σήμερα η ελληνική οικονομία, στη συζήτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τον Ελβετό ομόλογό του