Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συμμετοχών (Venture Capital) στην Κίνα που κάποτε έγιναν διάσημοι με τις γιγαντιαίες δημόσιες εγγραφές (IPO) καταναλωτικών εταιρειών στις ΗΠΑ δέχονται πιέσεις να αλλάξουν δραστικά τη στρατηγική τους.

Η επιτακτική ανάγκη να προσαρμoστούν σε ένα νεότερο περιβάλλον έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με τους αυστηρότερους κανονισμούς στην Κίνα καθώς και στις ΗΠΑ, τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Από το δολάριο στο γουάν

Το επιχειρηματικό μοντέλο για τα γνωστά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στην Κίνα, όπως η Sequoia και η Hillhouse, περιελάμβανε συνήθως την άντληση δολαρίων από πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλες πηγές στις ΗΠΑ – γνωστά στον κλάδο ως limited partners.

Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια πήγαιναν σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κίνα, οι οποίες τελικά επιδίωκαν αρχικές δημόσιες προσφορές στις ΗΠΑ, αποφέροντας κέρδη στους επενδυτές.

Κίνα: Η αδύναμη κατανάλωση προβληματίζει τις ξένες εταιρίες

Τώρα πολλοί από αυτούς τους ετερόρρυθμους εταίρους έχουν σταματήσει να επενδύουν στην Κίνα, καθώς η Ουάσινγκτον αυξάνει τον έλεγχο των αμερικανικών χρημάτων που υποστηρίζουν προηγμένη κινεζική τεχνολογία και γίνεται πιο δύσκολο για τις κινεζικές εταιρείες να εισαχθούν στις ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Κίνα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές, όπως η Μέση Ανατολή, ή, όλο και περισσότερο, κεφάλαια που συνδέονται με τα ταμεία της κινεζικής κυβέρνησης. Η στροφή προς τα εγχώρια κανάλια σημαίνει επίσης αλλαγή νομίσματος.

Επενδύσεις στην Κίνα

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο το 2022 έλυσαν μια μακροχρόνια ελεγκτική διαμάχη που μείωσε τον κίνδυνο να αναγκαστούν οι κινεζικές εταιρείες να διαγραφούν από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Όμως, μετά την έκρηξη σχετικά με την εισαγωγή του κινεζικού γίγαντα της μεταφοράς με αυτοκίνητο στις ΗΠΑ, Didi, το καλοκαίρι του 2021, οι δύο χώρες αύξησαν τον έλεγχο των εταιρειών με έδρα την Κίνα που θέλουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το Πεκίνο απαιτεί πλέον από τις εταιρείες με μεγάλο όγκο δεδομένων χρηστών – ουσιαστικά από κάθε επιχείρηση που έχει σχέση με τον καταναλωτή στο διαδίκτυο στην Κίνα – να λαμβάνουν έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων μέτρων, προτού εισαχθούν στο Χονγκ Κονγκ ή στις ΗΠΑ.

Ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης

Αντί για τομείς που απευθύνονται στον καταναλωτή, οι κινεζικές αρχές έχουν δώσει έμφαση στη στήριξη της βιομηχανικής ανάπτυξης, όπως η μεταποίηση υψηλής ποιότητας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Επί του παρόντος, πολλά κεφάλαια σε δολάρια ΗΠΑ μετατοπίζουν την εστίασή τους σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση»  δήλωσε ο Liao, σημειώνοντας ότι αυτό ευθυγραμμίζεται και με τις προτιμήσεις του Πεκίνου.

Οι εταιρείες αυτές περιλαμβάνουν κατασκευαστές νέων υλικών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξαρτήματα αυτοματισμού εργοστασίων.

Το 2023, οι 20 μεγαλύτερες συμφωνίες με Venture Capital για εταιρείες με έδρα την Κίνα αφορούσαν κυρίως τη μεταποίηση και δεν περιλάμβαναν καμία επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook. Το 2019, πριν από την πανδημία, οι κορυφαίες συμφωνίες περιλάμβαναν μερικές εταιρείες διαδικτυακών αγορών ή καταναλωτικών προϊόντων που βασίζονται στο διαδίκτυο, καθώς και μερικές νεοσύστατες εταιρείες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή