Ο χάρτης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλάζει. Μια νέα ελίτ δημιουργείται στην κορυφή με απρόβλεπτες ακόμα συνέπειες, προκαλώντας ανησυχίες, προβληματισμό, οργή αλλά και έντονες αντιδράσεις.

Η ανακοίνωση 12 κορυφαίων ευρωπαϊκών ομίλων ότι δημιουργούν ένα νέο κλειστό πρωτάθλημα με τίτλο «European Super League» μπορεί να προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της FIFA και την UEFA, αλλά από τις αγορές έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Οι μετοχές των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομίλων ενισχύθηκαν σημαντικά με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να διαβλέπουν σημαντικά κέρδη στην κίνηση αυτή.

Οι πλουσιότερες ομάδες του κόσμου

Τα νούμερα από μόνα τους είναι εντυπωσιακά: Έντεκα από τις δώδεκα ομάδες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή βρίσκονται στις 14 πλουσιότερες ομάδες του κόσμου, με τα συνολικά τους έσοδα την περίοδο 2019-2020 να ξεπερνούν τα 5,5 δισ. δολάρια.

Την συμφωνία έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο.

Από τις πλουσιότερες ομάδες του κόσμου, δεν έχουν υπογράψει η γερμανική Μπαγιερν Μονάχου και γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν (η τρίτη και η έβδομη πλουσιότερη ομάδα στον κόσμο αντίστοιχα).

«Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι, όσο τους προσφέρουμε ινδάλματα»  σχολίασε ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους, και αντιπρόεδρος της Super League.

Οι ΗΠΑ και η επένδυση της JP Morgan

Και πίσω από την πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κολοσσός JP Morgan, η οποία «θα μοιράσει δισεκατομμύρια» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι χρηματοδοτούμε τη συμφωνία, αλλά δεν έχω κανένα περαιτέρω σχόλιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής τράπεζας.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Παρά την εντυπωσιακή οικονομική εικόνα, και τα συμβόλαια των αστέρων του ποδοσφαίρου να παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα, η πραγματικότητα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι διαφορετική: Οι περισσότεροι από τους αθλητικούς συλλόγους είναι φορτωμένοι με χρέη, διογκωμένα payrolls που πρέπει να καλύπτονται αλλά και ένα ακόμα κύμα πανδημίας που κρατά ακόμα τους φιλάθλους μακριά από τα γήπεδα.

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Deloitte, η πανδημία έχει κοστίσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, πίσω από την πρωτοβουλία αυτή διαφαίνεται η επιθυμία για μια γρήγορη οικονομική λύση ακόμη και για τους μεγαλύτερους συλλόγους της ηπείρου. Και η Super League υπόσχεται μεγάλα κέρδη.

Δισεκατομμύρια δολάρια

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι όροι της χρηματοδότησης από την JP Morgan ούτε το οικονομικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Στην ιδρυτική διακήρυξή της η European Super League ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει το ποσό των 3.500.000.000 στα 12(+3) ιδρυτικά μέλη της με την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης στον οργανισμό. Κάθε σύλλογος θα εισπράξει μάξιμουμ 350.000.000 από αυτά τα χρήματα, με την προϋπόθεση να τα χρησιμοποιήσει σε υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα, ακαδημίες ή για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας και όχι για λειτουργικά έξοδα όπως μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών.

Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ με την υπογραφή του συμβολαίου και δεν θα είναι πάγια έσοδα καθώς αυτά θα καθοριστούν από μια σειρά παράγοντες. Τα ισόποσα μερίσματα που θα μοιράζονται κάθε χρόνο (περίπου 1.850.000.000 ευρώ το χρόνο για όλες τις ομάδες) θα αφορούν τις 15 ιδρυτικές ομάδες και όχι τις 20 που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα.

Η Super League προσφέρει επίσης «πληρωμές αλληλεγγύης» ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο θα ενισχύεται όσο θα αυξάνονται τα έσοδα του πρωταθλήματος, κατά τη διάρκεια της 23ετούς σύμβασης. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που πραγματοποιούν οι σημερινοί ευρωπαίοι ανταγωνιστές.

Σε ό,τι αφορά την JP Mοrgan φαίνεται ότι θα χρηματοδοτήσει χρέος ύψους 6 δισ. δολαρίων.

Εφάπαξ πριμοδότηση

Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times, τα ιδρυτικά μέλη λαμβάνουν από 100 εκατ.-350 εκατ. ευρώ για να συμετάσχουν, ενω θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος στα εθνικά τους πρωταθλήματα όπως η Πρέμιερ Λιγκ στη Βρετανία και η Λα Λίγκα της Ισπανίας. Επίσης, με εκτιμώμενα έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ από χορηγίες και δικαιώματα σε ΜΜΕ, οι ομάδες θα λαμβάνουν επιπλέον σταθερή ετήσια πληρωμή ύψους 264 εκατ. ευρώ.

Η FIFA εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τη νέα διοργάνωση αποσχιστική και υπογραμμίζοντας ότι την απορρίπτει κατηγορηματικά. «Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν. Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας, εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές».

Στα δικαστήρια

Με την απειλή αποβολής συλλόγων από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμού ποδοσφαιριστών από τις εθνικές ομάδες, αντιδρά η UEFA στη συμφωνία δώδεκα ομάδων (έξι αγγλικών τριών ιταλικών και τριών ισπανικών) για τη δημιουργία μίας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League.

Η European Super League με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της: «Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι’ αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

Ακολουθούν οι γυναίκες

Οι επικεφαλής της Super League, ανακοίνωσαν ότι το συντομότερο δυνατό, θα προχωρήσουν στην δημιουργία και αντίστοιχης διοργάνωσης γυναικών. «Το συντομότερο δυνατό, μετά την έναρξη της διοργάνωσης των ανδρών, θα αρχίσει επίσης μία Super League γυναικών, για να βοηθήσει την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου και να το προχωρήσει όπως ποτέ άλλοτε», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι