Ανοδικά, προς νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο άνοιγμα της Πέμπτης, υποστηριζόμενες από θετικά εταιρικά αποτελέσματα και τη νέα δέσμευση της Federal Reserve ότι θα παραμείνει σε χαλαρή νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 αυξήθηκε 0,5% στις 442 μονάδες, πολύ κοντά στο ρεκόρ των 443,61 μονάδων.

Η μετοχή της Unilever διαπραγματευόταν 2,7% ψηλότερα στον απόηχο καλύτερων τριμηνιαίων πωλήσεων, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3 δις ευρώ. Η Nokia εκτινάχθηκε 12,5% στο άκουσμα καλύτερων τριμηνιαίων κερδών. Γενικά τα κέρδη στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν 71,3% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv IBES. Περίπου το ένα-τρίτο των εταιρειών του δείκτη STOXX 600 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι σήμερα, με το 68% να υπερβαίνουν τις προβλέψεις κερδών.

Τα διεθνή χρηματιστήρια αναθάρρησαν μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Τετάρτρη, ότι «δεν είναι ακόμη ώρα» για την έναρξη συζήτησης περί αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου τόνωσης από τον Πρόεδρο Μπάϊντεν και τα κέρδη των Apple, Facebook τόνωσαν περισσότερο το επενδυτικό κλίμα.

Η Royal Dutch Shell ενισχύθηκε κατά 1,4% στο άνοιγμα μετά την απόφαση για αύξηση του μερίσματος κατά 4%, ενώ η Total βρισκόταν 1,2% ψηλότερα μετά την ανακοίνωση κερδών που δείχνουν να επιστρέφουν στα προ-πανδημίας επίπεδα. Ανοδο 2,4% κατέγραφε η μετοχή της Airbus, στον απόηχο θετικών τριμηνιαίων κερδών. Στην αντίπερα όχθη, η μετοχή της STMicroelectrocnis υποχωρούσε 0,6% παρά την αναβάθμιση του στόχου για τις ετήσιες πωλήσεις σε μια διετία. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρέμειναν υπό πίεση καθώς οι εταιρείες μειώνουν την παραγωγή τους λόγω της έλλειψης επεξεργαστών.

Η είδηση πως ο δείκτης ανεργίας στη Γερμανία αυξήθηκε απρόσμενα τον Απρίλιο, ενώ οι εταιρείες μείωσαν τους χρόνους εργασίας με επιδοτούμενα προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας, αγνοήθηκε από τους επενδυτές.

 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές