Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι (τουλάχιστον οι πιο μεγάλοι ηλικιακά) θα έχετε δει τη φωτογραφία με τον ναύτη Τζορτζ  Μεντόζα να φιλά παθιασμένα τη νοσοκόμα Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν συμμετέχοντας στους πανηγυρισμούς για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης. Για την ιστορία, η φωτογραφία έγινε εξώφυλλο του περιοδικού Life στις 27 Αυγούστου 1945, και τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου από τον γνωστό φωτογράφο Άλφρεντ Αϊζενστάντ.

Γιατί ανασύρω από τη μνήμη μου αυτή τη φωτογραφία με το παθιασμένο φιλί και τους έξαλλους πανηγυρισμούς;  Δώστε μου μισό λεπτό από το χρόνο σας  για να σας διηγηθώ μια σύντομη ιστορία, όπως την έζησα χθες Τρίτη 4 Μαΐου 2021.

Έχουμε ευχάριστα νέα από το… μέτωπο;

Βγαίνοντας στην Ποσειδώνος με προορισμό την Ανάβυσσο (για να πιάσουν τα παιδιά τον Μάη), ένοιωσα πως συμμετέχω σε ένα ξέφρενο πανηγυρισμό σαν αυτόν στην Times Square (!). Οι δρόμοι μποτιλιαρισμένοι και ο κόσμος, στην πλειονότητά του, συμπεριφερόταν σαν να είχαμε κερδίσει τον… πόλεμο κατά του κορωνοϊού.

Mε ελάχιστες εξαιρέσεις -που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- δεν είδα στα μαγαζιά δεξιά και αριστερά της διαδρομής να κρατούνται οι αποστάσεις. Ο ένας δίπλα στον άλλο έπινε τον καφέ του (ή το ποτό του) και από μάσκες, αφήστε το καλύτερα…

Το ξεκαθαρίζω: δεν είμαι ειδικός, ούτε μπορώ να μπω στο μυαλό των λοιμωξιολόγων. Καταλαβαίνω πως το άνοιγμα της εστίασης είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα. Έτσι, τουλάχιστον παρουσιάστηκε…

Αναρωτιέμαι όμως: για ποια κανονικότητα μιλάμε; Έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό; Με αυτά που είδα χθες ένα πράγμα κατάλαβα. Σε μεγάλη μερίδα του κόσμου πέρασε το μήνυμα πως ο κορωνοϊος είναι πλέον παρελθόν (!).

Έχει νόημα το μπλόκο στα διόδια;

Καταλαβαίνω τη λογική των ειδικών να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Αλλά στην Αθήνα και στις  άλλες μεγάλες πόλεις (δεν μιλάω για τα χωριά) είναι όλα ΟΚ; Εδώ τα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα;  Το ξαναλέω: δεν είμαι ειδικός, αλλά μετά από 33 χρόνια στο επάγγελμα, μπορώ να μπω στο μυαλό πολλών πολιτικών. Και δεν θεωρώ σωστό να ωραιοποιούμε μια κατάσταση μπροστά στο επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού…

Ο κόσμος που είδα χθες δεν έβλεπε (προσωπική μου αίσθηση) πως ακόμη δεν έχει νικηθεί η πανδημία. Ακούμε συχνά, πως η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη 2η σαν φάρσα. Έχοντας στο μυαλό μου την περίπτωση της ισπανικής γρίπης, πραγματικά εύχομαι η 2η φορά να μην επαναληφτεί σαν τραγωδία.

Στο τέλος του τρίτου κύματος της πανδημίας της ισπανικής γρίπης το 1919, ο κόσμος κουράστηκε και σταμάτησε να τηρεί τα μέτρα. Έτσι, ήρθε το τέταρτο σφοδρότερο και φονικότερο κύμα, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους…

Το προαναφερόμενο απόσπασμα, είναι από τις  πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Χθες, αργά το απόγευμα έγινε γνωστό, πως από σήμερα 5 Μαΐου και έως την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, η Κάλυμνος μπαίνει σε καθολικό lockdown.

Ανοίξτε λίγο στο μυαλό σας την εικόνα (αφήστε το δένδρο και κοιτάξτε το δάσος): και ο νοών νοείτω. Μην φτάσουμε στο σημείο να μας κουνούν και οι τουρίστες το δάχτυλο…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion