Το ερώτημα αν υπάρχουν εξωγήινοι δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Ωστόσο, εξακολουθεί να απασχολεί τους ανθρώπους, άλλους σαν αναζήτηση, άλλους σαν φαντασίωση, άλλους σαν απειλή. Ο Τάιλερ Κάουεν, αρθρογράφος του Bloomberg, έκανε μια ξεχωριστή προσέγγιση στο ερώτημα αυτό, προσπαθώντας να ερμηνεύσει ποιός θα ήταν ο αντίκτυπος της επιβεβαίωσης για την ύπαρξη εξωγήινων πάνω στα χρηματιστήρια.  Οι απαντήσεις σε δύο υποθετικά σενάρια που εξέτασε έχουν καλά και άσχημα μαντάτα για τους επενδυτές.

Τώρα που το Πεντάγωνο «βλέπει» με σοβαρότητα τα UFOs, είναι ίσως κατάλληλο να εξετάσουμε κάποιες εγκόσμιες πτυχές του φαινομένου –ειδικότερα, τι σημαίνει αυτό για τις αγορές. Τα δεδομένα για τους ιπτάμενους δίσκους πιθανότατα θα παραμείνουν σκοτεινά και ανεπίλυτα, όμως εάν οι ιπτάμενοι δίσκοι εξωγήινης προέλευσης γίνουν κάπως πιο πιθανοί, ποιες τιμές θα αλλάξουν;

Για να εξετασθεί ένα συγκεκριμένο σενάριο, ας υποθέσουμε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκπληρώσει τη νομοθετική υπόσχεση να δημοσιεύσει όλες τις απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα UFOs στη διάρκεια του καλοκαιριού και ότι αρκετοί γερουσιαστές ανακοινώνουν σε συνέντευξη τύπου ότι η εξωγήινη προέλευση δεν μπορεί να αποκλειστεί σαν υπόθεση.

Η πρώτη πρόβλεψη είναι ότι οι περισσότερες τιμές δεν πρόκειται να αντιδράσουν έντονα. Βραχυπρόθεσμα, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX πιθανότατα θα αυξηθεί, επειδή κάποιοι χρηματιστές πιθανόν να αναρωτηθούν τι άλλο κρύβεται πίσω από αυτή την ανακοίνωση. Όμως, καθώς οι επενδυτές θα συνειδητοποιούν ότι οι γερουσιαστές είναι προβληματισμένοι, καθώς δεν υπάρχουν μικρά πράσινα ανθρωπάκια κλειδωμένα σε κάποια αποθήκη, ο VIX μάλλον θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εάν οι εξωγήινοι βρίσκονται ανάμεσά μας, δεν φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να επηρεάσουν την πορεία των εγκόσμιων γεγονότων. Δεν μας έχουν καταστρέψει, ούτε μας έχουν σώσει, ας πούμε με μια θεραπεία για τον καρκίνο ή την παγκόσμια ειρήνη ή μια απόδειξη της εικασίας του Γκόλμπαχ. Τα οχήματά τους, εάν πράγματι είναι οχήματα αυτά που παρατηρούμε, εξαφανίζονται μόλις τα πλησιάσουν πιλότοι του ναυτικού. Ακόμη κι αν πάρουμε την ακραία άποψη ότι ένα εκατομμύριο εξωγήινοι βρίσκονται κάτω από τον ωκεανό –πως αυτό θα επηρεάσει τις προσδοκίες της Wall Street για τον αριθμό των iPhones που θα πωληθούν το επόμενο έτος; Ισως θα αύξανε τη ζήτηση για την επιλογή κάμερας fly-by.

Πιο εύλογα, εάν τα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα έχουν εξωγήινη προέλευση, είναι μη-επανδρωμένα drones με προηγμένο λογισμικό, προγραμματισμένα να παρατηρούν και να απομακρύνονται ότι τα πλησιάζουν –όπως κάνουν τα drones στα ντοκιμαντέρ για τον πλανήτη του Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Όταν γνωρίζετε ότι σας παρακολουθούν, τι ακριβώς θέλετε να αγοράσετε περισσότερο; Θα στοιχημάτιζα στην άνοδο μετοχών άμυνας,  ασχέτως το πόσο μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι σ΄ αυτή την εξωγήινη παρουσία.

Φυσικά, οι επενδυτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι αυτά τα εξωγήινα drones απλώς θα μας παρατηρούν για πάντα. Μπορεί να μας παρατηρούν με σκοπό να εκδώσουν ετυμηγορία. Εάν νιώσουν ότι προσβάλλονται από τις μιλιταριστικές μας τάσεις, την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων και την ανικανότητά μας να υιοθετήσουμε τις κοσμοπολιτικές αξίες του Star Trek τα επόμενα 30 χρόνια, ίσως μας οδηγήσουν σε πλήρη εξαφάνιση. Όμως, είναι δύσκολο να ασφαλιστείς απέναντι σ’ αυτού του είδους τον συστηματικό κίνδυνο. Επειτα από μια τέτοια πράξη εξάλειψης, ούτε ο χρυσός ούτε το Bitcoin θα έχουν καμιά αξία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street