Με τρεις κοινοπραξίες συνεχίζεται ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Οι τρεις από τους συνολικά πέντε διεκδικητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον προχωρούν στη δεύτερη φάση του μειοδοτικού διαγωνισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) για την εκτύπωση–προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας.

Στο αντικείμενο της σύμβασης συμπεριλαμβάνεται το νέο δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών – Κάρτα Πολίτη, με τις συναφείς υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ουσιαστικά, ο αριθμός που θα αναγράφεται επάνω στις νέες ταυτότητες θα είναι ο λεγόμενος Προσωπικός Αριθμός κάθε πολίτη, που θα αντικαταστήσει μεταξύ άλλων τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

Η νέα ψηφιακή ταυτότητα θα έχει το μέγεθος και το σχήμα μιας πιστωτικής κάρτας θα μπορεί να εγκατασταθεί και στα smartphones μέσω εφαρμογής. Μεταξύ άλλωνθα περιλαμβάνει Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης.

Οι τρεις της επόμενης φάσης

Ειδικότερα, οι ενώσεις εταιρειών της γερμανικής Veridos Matsoukis με την Cosmote και την Byte, της γαλλικής Thales με τη Unisystems και την ιαπωνική Toppan και του βελγικού ομίλου Zetes με τη Space Hellas και την ουγγρική εταιρεία Any περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, στην αποσφράγιση, δηλαδή, των οικονομικών προσφορών.

Όσον αφορά δε στα δύο άλλα σχήματα που είχαν καταθέσει προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνικές προσφορές των σχημάτων της γαλλικής Idemia με τη Neurosoft και της Inform Λύκος (Austria Card) με το Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο (Imprimerie Nationale) δεν προκρίθηκαν για τυπικούς λόγους,  Οι δύο κοινοπραξίες έχουν το δικαίωμα υποβολής ένστασης, μέχρι και την Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο με διάρκεια 10 συν 5 χρόνια για τη συντήρηση, ένα διάστημα αρκετά μεγάλο για τις εταιρείες τεχνολογίας, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι θα απαιτηθούν για την υλοποίησή του περίπου 45 εκατομμύρια έντυπα ασφάλειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα