
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι βρίσκεται στο Κάιρο σήμερα, μια πρώτη εδώ και 13 χρόνια, για συνομιλίες σχετικά με την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 21 Μαΐου, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, έπειτα από έναν ακόμη γύρο εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.
Η επίσκεψη αυτή στοχεύει μεταξύ άλλων να «εμβαθύνει τους μηχανισμούς γύρω από μια συμφωνία» στη Λωρίδα της Γάζας και να συζητηθούν ζητήματα ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού θύλακα, ιδίως σε «διεθνές επίπεδο», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, λίγο προτού αποβιβαστεί από το αεροπλάνο.
Ο Ασκενάζι επισημαίνει, επίσης, στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών «τη δέσμευση του Ισραήλ για την επιστροφή των στρατιωτών και αμάχων του» από τη Λωρίδα της Γάζας.
Αναφέρεται στις σορούς των δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη το 2014 και δύο αμάχων ισραηλινής υπηκοότητας που εισήλθαν με τη βούλησή τους στον παλαιστινιακό θύλακα κι έκτοτε κρατούνται.
Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε αναμένεται, επίσης, στο Κάιρο, σύμφωνα με μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, η οποία δεν ανέφερε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Παράλληλα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στα παλαιστινιακά εδάφη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή ασφαλείας.
Όπως μεταδίδει το Sputnik, επικαλούμενο μια πηγή από το γραφείο του Παλαιστινίου προέδρου, ο Καμέλ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή ηγεσία για να συζητήσουν την πρόσφατη εκεχειρία μεταξύ Ισράηλ-Γάζας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Καμέλ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η ενίσχυση της εκεχειρίας και η ανοικοδόμηση της Γάζας.
Ο Καμέλ αναμένεται, επιπλέον, να συναντηθεί με τον «Ισραηλινό πρωθυπουργό και τις αρμόδιες αρχές» για το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας.
Από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, 254 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ αυτών 66 παιδιά και μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ, από τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ αυτών ένα παιδί, μία έφηβη και ένας στρατιώτης, σύμφωνα με την αστυνομία.


Latest News

Αγνοείται αεροσκάφος με 22 επιβαίνοντες στο Νεπάλ
Συναγερμός έχει σημάνει στο Νεπάλ

Με κατάσχεση απειλεί 17 δεξαμενόπλοια το Ιράν
Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ

Αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές – Τι αλλάζει φέτος
Πρεμιέρα στις 3 Ιουνίου για ΓΕΛ και στις 2 Ιουνίου για ΕΠΑΛ

Διαβάστε στο «Βήμα της Κυριακής»: Απειλές και παζάρια
Ο Ερντογάν τραβάει επικίνδυνα το σκοινί – Ανησυχία και επιφυλακή στην Αθήνα

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη διάρκεια του Ποδηλατικού Γύρου της Αθήνας
Σήμερα Κυριακή 29/5 διεξάγεται ο 27ος Ποδηλατικός Γύρος στην πρωτεύουσα

Θρίλερ δίχως τέλος με τα ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο
«Δεν κρατείται το πλήρωμα», λένε οι Ιρανοί, βεβαιώνοντας πως όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους

Συμφωνία Πούτιν, Μακρόν, Σολτς για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία
Τη δέσμευση του Ρώσου ηγέτη για το θέμα ανακοίνωσε η γερμανική Καγκελαρία

Συνεχίζονται οι μάχες στο Ντονμπάς – Ουκρανικές πόλεις πέφτουν σε ρωσικά χέρια
Ο Ουκρανικός στρατός προσπαθεί να απαντήσει στις ρωσικές επιθέσεις και να εμποδίσει την προέλαση των Ρώσων στο Σλοβιάνσκ

Τι δήλωσε στο συνέδριο της ΕΣΕΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης
Επέμεινε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ, δίχως όραμα εκσυγχρονισμού της οικονομίας

Το στάρι, η Μαύρη Θάλασσα και η μάχη που μπορεί να κρίνει τον πόλεμο
Η απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στις φτωχές χώρες, είναι ορατή