Η Ρωσία δήλωσε ότι αφαιρεί το δολάριο από το κρατικό fund (διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της)  για να μειώσει τις επιπτώσεις από τις δυτικές κυρώσεις, δύο βδομάδες πριν την συνάντηση κορυφής Πούτιν -Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το fund θα  μετατρέψει όλα τα δολαριακά στοιχεία ενεργητικού, σε ευρώ, γουαν και χρυσό, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Anton Siluanov. Η μετατροπή αφορά το ένα τρίτο από τα 119 δισ δολάρια, που είναι αποτίμηση του fund και θα πραγματοποιηθεί μέσω των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης το δολάριο σημείωσε απώλειες αλλά ανέκαμψε μετά από δηλώσεις αναλυτών, που εκτιμούν ότι η άμεση επίπτωση στην αγορά θα είναι περιορισμένη.

«Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να κάνει τη μετατροπή χωρίς να καταφύγει σε πράξεις αγοράς» επισημαίνει η Sofya Donats, οικονομολόγος στο Renaissance Capital στη Μόσχα.

Η κίνηση αυτή, δύο βδομάδες πριν τη συνάντηση της Γενεύης, είναι ένα επιπλέον βήμα στην πορεία απεξάρτησης της χώρας από το δολάριο, που επιχειρεί ο Πούτιν μετά από χρόνια αυξανόμενων περιορισμών απο την πλευρά των ΗΠΑ. «Αυξάνουν τις κυρώσεις, κι αυτό σημαίνει ότι το δολάριο γίνεται υψηλότερου κινδύνου για μας» δήλωσε στο Bloomberg, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Vladimir Kolychev.

Η Ρωσία μπορεί να κάνει τη μετατροπή σε ένα μήνα, αλλά εξαρτάται από την Κεντρική Τράπεζα να καθορίσει πότε θα προσαρμόσει τα αποθεματικά της, ανέφερε ο Siluanov σε δημοσιογράφους που βρίσκονται St. Petersburg International Economic Forum. «Αυτή η απόφαση έχει λογική εξήγηση στο πλαίσιο της επίμονης αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ»αναφέρει ο Oleg Vyugin, πρώην στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας « αλλά αν ειδωθεί με όρους ρίσκου/ επένδυσης, η αποεπένδυση των δολαριακών στοιχειών ενεργητικού και η μετατροπή τους σε αυτά που ανακοινώθηκαν δεν είναι ελκυστική οικονομικά»

Αν και δεν θα εχει «άμεσο αντίκτυπο στην αγορά» η κίνηση μπορεί να οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα να πουλήσει τελικά  δολάρια, αναφέρει ο Jordan Rochester, ειδικός στα νομίσματα στην Nomura International PLC «Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο γρήγορα θα γίνει» προσθέτει και συνεχίζει ότι σε περίπτωση που η Κεντρική Τράπεζα πουλήσει αποθέματα δολαρίου τότε θα επηρρεάσει την αγορά .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή