Μία νέα τάση διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλους προμηθευτές να αναπτύσσουν και να διαθέτουν στους καταναλωτές προϊόντα που ανοίγουν το δρόμο για τη συμμετοχή τους στην παραγωγή ΑΠΕ αλλά και στις υψηλές αποδόσεις των φωτοβολταϊκών και αιολικών ύψους 7% με 8%, ετησίως.

Την αγορά άνοιξε στις αρχές του έτους η εταιρία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ΗΡΩΝ με το πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. (Ενεργειακή Ανεξαρτησία).

Ο ΗΡΩΝ, με μετόχους τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη γαλλική Engie και την Qatar Petroleum, παρουσίασε και παρέχει το προαναφερόμενο προϊόν σε όλα τα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που έχουν ή θα συνάψουν σύμβαση προμήθειας με ένα από τα κλασσικά προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας.

Το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. επιτρέπει τη συμμετοχή των καταναλωτών στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Με ένα ελάχιστο ποσό συμμετοχής, το οποίο οι πελάτες της εταιρίας, μπορούν να αυξάνουν σταδιακά πετυχαίνουν εκπτώσεις στο λογαριασμό του ρεύματος τους, και μάλιστα σύμφωνα με τον ΗΡΩΝΑ, έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να τον μηδενίσουν. Η ενεργειακή εταιρία εκτιμά ότι η παροχή εκπτώσεων που κερδίζει ο πελάτης ισοδυναμεί με απόδοση της τάξης του 8%, ενώ στα πλεονεκτήματα του ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. είναι το ό,τι ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό στη στέγη για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συμμετέχουν στην παραγωγή και κατανάλωση «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που έχουν συμφωνήσει ο ΗΡΩΝ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επίσης το συγκεκριμένο προϊόν έχει διάρκεια 20 χρόνια όσο και τα φωτοβολταϊκά συστήματα και οι καταναλωτές μπορούν να το κληροδοτήσει και γενικά να το μεταβιβάσουν.

Ουσιαστικά το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. λειτουργεί και ως επενδυτικό προϊόν.

Τα ομόλογα της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ακολούθησε μετά τον ΗΡΩΝΑ και μόλις προχθές ανακοίνωσε την απόφαση της να συμμετέχουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στα φωτοβολταϊκά ισχύος 2,5 με 3 GW που θα αναπτύξει με την απόκτηση μεριδίου 5% στις επενδύσεις ύψους 1,8 δις. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ο Ο.Τ., η δημόσια εταιρία θα εκδώσει δύο ομόλογα (συνολικά 100.000 ομολογίες) πιθανότατα με ελάχιστη συμμετοχή τα 1.000 ευρώ. Το ένα θα απευθύνεται στους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας και το άλλο σε εκείνους της Μεγαλόπολης.

Η ΔΕΗ με τον τρόπο αυτό κάνει συμμέτοχους τους κατοίκους των δύο λιγνιτικών περιοχών στις επενδύσεις της, ενώ έχει υπολογίσει πως με την απόκτηση των ομολογιών και συνεπώς και των μεριδίων θα απολαμβάνουν ετήσια απόδοση της τάξης του 7%. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης χαρακτήρισε αυτήν την πρωτοβουλία ως δημιουργία διαμοιραζόμενης αξίας.

Τα προϊόντα της ΔΕΗ είναι επί της ουσίας χρηματοοικονομικά, δηλαδή οι ομολογίες θα διατεθούν μέσω τραπεζών και απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό.

Ωστόσο, δεν παύει να πρόκειται για τη συνέχιση της τάσης που διαμόρφωσε στην αγορά ο ΗΡΩΝ για τη συμμετοχή των πολιτών στην επίτευξη του στόχου της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Οι άλλοι προμηθευτές

Η πλειονότητα των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτουν «πράσινα» προϊόντα στους πελάτες τους.

Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η παροχή εγγύησης πως το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν παράγεται από ΑΠΕ. Ωστόσο, δεν παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής των πελατών τους στις αποδόσεις που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Είτε με την παροχή εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος είτε με τη συμμετοχή στις επενδύσεις.

Η άλλη μορφή είναι η παροχή χρηματοδοτικών προγραμμάτων στους καταναλωτές που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη τους με τους προμηθευτές να αναλαμβάνουν την τεχνική υποστήριξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη κίνηση με αυτή του ΗΡΩΝΑ και της ΔΕΗ φέρεται να ετοιμάζουν τουλάχιστον δύο μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες εδραιώνοντας με τον τρόπο αυτό την τάση στην αγορά για τη συμμετοχή των καταναλωτών στη διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και στις αποδόσεις που παρέχουν λόγω των εγγυημένων τιμών που εξασφαλίζουν.

Η αγορά, αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω καθώς οι καταναλωτές αναζητούν νέες μορφές επενδυτικών προϊόντων αφού οι τραπεζικές καταθέσεις, δεν δίνουν πια αποδόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια