«Επιθυμούμε τη διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Ντονίκα Γκερβάλα Σβάρτς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πρίστινα.

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, «έχουμε ήδη σημαντική παρουσία εδώ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυσή της, καθώς και πολλοί τομείς με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης», διευκρινίζοντας ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υποδομές, τα γεωργικά προϊόντα και οι μεταφορές».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ανοίγεται ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, με ενίσχυση της ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Πιστεύουμε ότι ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συνδεθούν με τον Υπερ-Αδριατικό Αγωγό (TAP), μέσω διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου. Θα μπορούσαμε επίσης να παράσχουμε υποστήριξη και τεχνογνωσία για τη μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη και την ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση οδεύει η ανθρωπότητα, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας».

Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στη Ευρώπη

«Η παρουσία μου εδώ στέλνει, επίσης, ένα επιπλέον μήνυμα. Η Ελλάδα με συνέπεια, εδώ και δύο δεκαετίες, υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», τόνισε, ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών. Ως προς αυτή τη δέσμευση, είπε, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη διοργάνωση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, το συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέσα σε αυτόν τον μήνα», σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Δένδιας, υπογράμμισε: «το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ. Το κάνουμε αυτό, όχι από ίδιον όφελος, αλλά βάσει της σταθερής πεποίθησής μας ότι αυτή η περιοχή πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλες δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη σταθερότητα της περιοχής μας, προσπαθώντας να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής ή να εδραιωθούν επικαλούμενοι πολιτιστικούς, ιστορικούς ή θρησκευτικούς συσχετισμούς. Με λίγα λόγια, πιστεύουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη και πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ΕΕ».

Σε ό, τι αφορά τα ανοιχτά θέματα μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε για άλλη μια φορά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να βρεθεί μια νομικά δεσμευτική και βιώσιμη λύση». Όπως είπε, «μια τέτοια λύση θα επιτύχει να σταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή, καθώς και να τη φέρει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους