Η πορεία της ναυτιλίας προς την πλήρη απεξάρτηση της από τον άνθρακα υποστηρίζεται από όλους τους φορείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας δεν μπορεί όμως να γίνει σε βάρος της ασφάλειας των ναυτικών και της ασφαλούς λειτουργίας του πλοίου. Αυτή η αρχή πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Πλοίων μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου (Intercargo) κ. Δημήτρη Φαφαλιό.

Μιλώντας στο 11ο Annual Operational Excellence in Shipping Forum της Capital Link ο κ. Φαφαλιός ανέφερε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αν δεν υπάρξει η αναγκαία προσοχή μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα ασφαλείας για τα πληρώματα και τα πλοία. Το ένα αφορά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την αμμωνία ως ναυτιλιακό καύσιμο απεξάρτησης από τον άνθρακα και την τοξικότητα του. Σημειώνεται ότι η αμμωνία ως καύσιμο είναι μια ιδέα που κερδίζει έδαφος μεταξύ των ειδικών ως κατάλληλη λύση μακροπρόθεσμα στην κατεύθυνση απαλλαγής της ναυτιλίας από το άνθρακα καθώς αποτελεί ένα καύσιμο μηδενικών ρύπων όταν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (green ammonia).

Ωστόσο, λόγω της ακραίας τοξικότητας του καυσίμου, είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα ασφάλειας προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το δεύτερο αφορά στη μείωση της ισχύος του κινητήρα του πλοίου προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων ρύπων. Όπως τόνισε ο κ. Φαφαλιός, κάτω από ένα κρίσιμο σημείο η μείωση της ισχύος θα προκαλέσει προβλήματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας στο πλοίο.

Ο κ. Φαφαλιός εκτίμησε πάντως ότι η ναυτιλία θα ανταποκριθεί πλήρως στους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και το χρονοδιάγραμμα με τα μέτρα βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που έχει λάβει για τη μείωση των αερίων ρύπων από τη ναυτιλία Πρόκειται για μέτρα λεπτομερή, λειτουργικά και αποτελεσματικά τόνισε.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Πλακιωτάκης: Στον Πειραιά ενόψει της εξόδου του τριημέρου – Τι είπε για τις πληρότητες
Λιμάνια |

Στον Πειραιά ενόψει της εξόδου του τριημέρου ο Πλακιωτάκης - Τι είπε για τις πληρότητες

Κάλεσε πληρώματα και ταξιδιώτες, αν δεν το έχουν πράξει ήδη, να εμβολιαστούν, καθώς όπως τόνισε «θα συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στη θωράκιση της υγείας τους, της υγείας των νησιωτών και στην προστασία συνολικά της κοινωνίας μας»

ΣΕΕΝ: Υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας με επιστολή στον Πλακιωτάκη
Ακτοπλοΐα |

ΣΕΕΝ: Υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας με επιστολή στον Πλακιωτάκη

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για ανάγκη λήψης «μέτρων επιτήρησης των λιμανιών μας για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα», αναφερόμενος στην απεργία των ναυτεργατικών σωματείων στις 16 Ιουνίου