
Με την άφιξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους. Πληθώρα μελετών σε εργαζόμενους και εργοδότες τονίζουν ότι η τηλεργασία δεν μείωσε την παραγωγικότητα.
Ωστόσο, μία έρευνα σε 10.000 εργαζομένους σε εταιρεία στον τομέα τεχνολογίας στην Ασία δείχνει μία διαφορετική εικόνα.
Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποίησε λογισμικό, το οποίο εγκατέστησε στους υπολογιστές των υπαλλήλων της, ώστε να βλέπει ποιες ιστοσελίδες και εφαρμογές χρησιμοποιούσαν, καθώς και εάν χρησιμοποιούσαν ποντίκι ή πληκτρολόγιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι υπάλληλοι εργάζονταν σκληρά (30% περισσότερες ώρες σε σχέση με πριν την πανδημία) με μία 18% αύξηση στην εργασία σε ώρες εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου τους. Εντούτοις, παρά την αύξηση αυτή, η παραγωγικότητά τους (απόδοση ανά ώρα εργασίας) μειώθηκε κατά 20%.
Το ενδιαφέρον σε αυτό το παράδοξο γεγονός είναι ότι, παρόλο που οι εργαζόμενοι δούλευαν περισσότερες ώρες, ήταν λιγότερες ώρες συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους, με τον περισσότερο από τον επιπλέον χρόνο τους να τον αφιερώνουν στα meetings.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο τινά, είτε στην αβεβαιότητα των εργοδοτών για το κατά πόσο οι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά, οπότε κάνουν meetings για να βεβαιωθούν για την αφοσίωση των υπαλλήλων τους, είτε για να κάνουν οι managers αισθητή την παρουσία τους στους υπαλλήλους, δεδομένου του ότι δεν βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, αυτό καταδεικνύει την «ανικανότητα» των εργοδοτών να συντονίσουν τους υπαλλήλους τους, γεγονός που αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της τηλεργασίας, συν του ότι με την τηλεργασία οι εργαζόμενοι δεν εκπαιδεύονται επαρκώς και δεν αξιολογούνται σωστά.
Παρά του ότι οι υπάλληλοι κέρδιζαν χρόνο από τη μετακίνησή τους, το γεγονός αυτό δεν αντιστάθμιζε τις επιπλέον ώρες που δούλευαν χωρίς να πληρώνονται. Αυτό όμως δεν αποτελεί γενικό κανόνα.
Οι υπάλληλοι που δούλευαν περισσότερα χρόνια στην εταιρεία, ήταν περισσότερο παραγωγικοί με τη τηλεργασία, ενώ όσοι είχαν παιδιά στο σπίτι, δούλευαν, συνήθως, 20 λεπτά παραπάνω, καθώς πολλές φορές διέκοπταν την εργασία τους, για να φροντίσουν τα παιδιά τους.
Πρόκειται, όμως, όλες οι εταιρείες να εγκαταλείψουν τη τηλεργασία, ακόμη και στο υβριδικό της μοντέλο;
Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα αυτή, ήταν, κυρίως, απόφοιτοι Πανεπιστημίου με τα καθήκοντα τους να ποικίλλουν (ανάπτυξη νέου λογισμικού, εφαρμογών hardware και software, ενασχόληση με πελάτες, συνεργασία με άλλες ομάδες, επικοινωνία με ειδικούς κ.α.). Δεδομένης της φύσης της εργασίας των προαναφερθέντων υπαλλήλων, πιθανότατα, η τηλεργασία να ήταν μία πρόκληση για αυτούς, σε αντίθεση με άλλα επαγγέλματα.
Δεν αποτελεί, ωστόσο, έκπληξη το αποτέλεσμα της έρευνας, δεδομένου του ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας ήταν ξαφνική, με τις εταιρείες να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για τις νέες αυτές συνθήκες. Η έρευνα σταμάτησε τον περασμένο Αύγουστο και προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το εάν οι υπάλληλοι κατάφεραν να οργανώνουν αποτελεσματικότερα τον χρόνο τους από τότε. Οι υπάλληλοι κατάφεραν να είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικοί με λιγότερη συγκέντρωση, λόγω των… meetings. Η λύση στο πρόβλημα είναι μία, λιγότερα και συντομότερα meetings από τους εργοδότες για καλύτερη απόδοση των υπαλλήλων τους.
*«Τηλεργασία & αποτελεσματικότητα: στοιχεία από το προσωπικό & αναλυτικά δεδομένα από τους επαγγελματίες IT», από τους Michael Gibbs, Friederike Mengel και Christoph Siemroth


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της