Την επανάληψη των επιδόσεων του 2020 σε επίπεδο EBITDA για το 2021 και την εκκίνηση νέου κύκλου ανάπτυξης από φέτος έθεσε ως άμεσους στόχους για τη ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Ο Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων τόνισε την επιτυχημένη ολοκλήρωση της μεταστροφής της επιχείρησης από την αρνητική στη θετική πορεία και εκτίμησε πως το 2021 θα είναι έτος σταθεροποίησης ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα. Η ΔΕΗ, όπως είπε, εξελίσσεται σε μία οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη αλλά και σύγχρονη ψηφιακά εταιρία ενέργειας. Επισήμανε δε, την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία του 2020 στα 886 εκ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού για 665 εκ. ευρώ.

Ο ίδιος κατά την παρουσίαση των στρατηγικών στόχων προέβλεψε τη διαμόρφωση του EBITDA για το 2023 σε 1,1 δισ. ευρώ. Οι παράγοντες που οδηγούν στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι ο περιορισμός της ΔΕΗ στην έκθεση του λιγνίτη και των αυξημένων δαπανών για δικαιώματα CO2. Όπως είπε εντός του χρόνου θα αποσυρθούν λιγνιτικές μονάδες ισχύος 250 MW, φτάνοντας στο τέλος του έτους στο 40% του στόχου για το κλείσιμο των εργοστασίων έως το 2023. Ήδη έχουν κλείσει μονάδες συνολικής ισχύος 1 GW.

Παράλληλα, η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, στρέφει τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ με στόχο την εγκατεστημένη ισχύ της να ανέλθει στο 1,5 GW το 2023. Την ίδια στιγμή η εταιρία αξιοποιεί έργα από το χαρτοφυλάκιο της συνολικής ισχύος 7 GW.

Εξάλλου, μέχρι το 2025 η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαϊδα 5» θα έχει μετατραπεί σε σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος άνω του 1 GW. Στο τέλος του 2022 θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με καύσιμο τον λιγνίτη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, έθεσε επίσης ως στόχο την περαιτέρω μείωση του λόγου καθαρού χρέους προς EBITDA, ο οποίος σήμερα είναι 3,7 φορές. «Η περαιτέρω μείωση του δείκτη στις 3,5 φορές θα μας επιτρέψει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας για την καταβολή μερίσματος στους μετόχους», είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας πως αυτό θα συμβεί το 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου

Κατά την έναρξη της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων χαιρετισμό απηύθυνε και ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης. Όπως σημείωσε «ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ για δεύτερη χρονιά έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα». Σύμφωνα με τον CEO του Υπερταμείου «η ΔΕΗ είναι μία δυναμική επιχείρηση έτοιμη να χαράξει πορεία προς βιώσιμη ανάπτυξη». Χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα σε συνδυασμό με την οικονομική της εξυγίανση τη μετατροπή της σε μία πράσινη επιχείρηση με μέριμνα τους δείκτες ESG». Ο ίδιος τόνισε ότι «η εταιρία προσφέρει knowhow στο Υπερταμείο. Η περιουσία της δεκαπλασιάστηκε αφού η κεφαλαιοποίηση της βρίσκεται σε επίπεδα άνω των 2,1 δις. ευρώ έναντι 268 εκ. ευρώ το 2018».

Τέλος ο κ. Δημητριάδης εξήρε το ρόλο του κ. Στάσση, λέγοντας ότι «είναι ο καλύτερος μάνατζερ που διαθέτουμε σήμερα»

Τα τιμολόγια

Προς το κλείσιμο της γενικής συνέλευσης ο κ. Στάσσης ρωτήθηκε από μετόχους για την χαμηλή τιμολογιακή πολιτική ανταγωνιστών της ΔΕΗ. Όπως απάντησε «δεν συμφωνώ πως οι ανταγωνιστές μας είναι τόσο φθηνοί. Εφαρμόζουν μεγάλες εκπτώσεις αλλά επιβάλλουν υψηλές ρήτρες. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες», σημείωσε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η αγορά στην Ελλάδα ζει την πραγματική της απελευθέρωση και είναι λογικό να υπάρχουν εταιρίες με δυνατές εμπορικές πολιτικές». Σύμφωνα με τον ίδιο «στόχος της ΔΕΗ είναι να μειώσει το μερίδιο της στο 50%. Σε καμία ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει προμηθευτής με μερίδιο 70%. Εμείς επιδιώκουμε να πείσουμε για να μείνουν σε εμάς τους καλούς μας πελάτες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια