Επιδείνωση των ελλείψεων σε διάφορα υλικά και σε πρώτες ύλες, αλλά και ανατιμήσεις αναφέρονται από τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών και τεχνικών έργων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το αρμόδιο Τμήμα Ερευνών της Αγοράς του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον περασμένο Ιούνιο, ποσοστό 95,2% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν ανέφερε ότι οι τιμές για προμήθειες πρώτων υλών και άλλων υλικών έχουν σημαντικά αυξηθεί σε σύγκριση προς τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Επιπλέον στο τομέα της κατασκευής κτηρίων, ποσοστό 50,4% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι αναγκάστηκε διακόψει τις εργασίες λόγω σημαντικών καθυστερήσεων στις παραδόσεις υλικών. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν σαφώς χαμηλότερα τους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα 43,9% τον περασμένο Μάϊο και 23,9% τον Απρίλιο.

Το 40,5% των ερωτηθέντων μηχανικών επεσήμανε προβλήματα στις παραδόσεις πρώτων υλών για το μήνα Ιούνιο, ποσοστό αρκετά υψηλότερο συγκριτικά προς τον προηγούμενο μήνα Μάϊο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε στο 33,5%.

Επισημαίνεται, δε, ότι μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δεν είχαν καταγραφεί σχεδόν καθόλου προβλήματα στον τομέα του εφοδιασμού, με το ποσοστό των διαμαρτυρόμενων επιχειρήσεων να αγγίζει μόλις το 2,9%.

Σημαντικά ζητήματα για τις γερμανικές επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου είναι και οι ελλείψεις σε διάφορα άλλα απαραίτητα υλικά, όπως για παράδειγμα η ξυλεία. Ακόμη σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλες κατηγορίες πρώτων υλών, όπως τα οικοδομικά υλικά με βάση το πετρέλαιο, σε συνθετικά μονωτικά υλικά, σωλήνες για συστήματα αποχέτευσης και σε άλλα πλαστικά εξαρτήματα και ανταλλακτικά.

Τέλος, προβλήματα καταγράφονται τόσο στις παραδόσεις χάλυβα και προϊόντων σιδήρου όσο και στις αυξήσεις των τιμών για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή