«Κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα» σήμαναν τα μέλη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα την πολυαναμενόμενη έκθεσή τους.

Η έκθεση, που υπογράφεται από 234 κορυφαίους επιστήμονες από περισσότερες από 60 χώρες, προειδοποιεί ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή είναι πολύ πιθανό πλέον να γίνει πραγματικότητα μέσα στην επόμενη 20ετία, δηλαδή ως το 2040.

Παράλληλα, τονίζει ότι ορισμένες από τις επιπτώσεις – όπως το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και η άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας – έχουν πλέον ξεπεράσει το σημείο της μη επιστροφής.

Οι επιστήμονες δε είναι απολύτως σαφείς σε κάτι: Υπεύθυνος για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική κρίση είναι ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του.

Το αισιόδοξο σενάριο

Σύμφωνα με την έκθεση, πέντε είναι τα βασικά σενάρια για την αύξηση της θερμοκρασίας και τις – άμεσα συνδεδεμένες με αυτήν – εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» για τον 21ο αιώνα. Οι επιστήμονες αποφεύγουν, βεβαίως, να πάρουν θέση αναφορικά με το ποιο είναι το πλέον πιθανό με βάση τα σημερινά δεδομένα, αφήνουν ωστόσο να εννοηθεί με σαφήνεια πως όλα θα κριθούν από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά.

«Εάν ο πλανήτης καταφέρει να μειώσει ουσιαστικά τις εκπομπές στην τρέχουσα δεκαετία και να τις μηδενίσει ως το 2050, τότε η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας είναι ακόμη εφικτό να περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πιρς Φόστερ, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της IPCC.

Η παραπάνω εκτίμηση συμπίπτει πρακτικά και με το ένα από τα πέντε σενάρια, που είναι και το πιο αισιόδοξο. Ένα σενάριο που στηρίζεται στην υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών σε όλο τον πλανήτη, με το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται από την οικονομική ανάπτυξη στην ευημερία όλων, με συνακόλουθη μείωση και των ανισοτήτων.

Η χειρότερη εκδοχή

Αντιθέτως, στο χειρότερο από τα πέντε σενάρια, το οποίο βασίζεται στην παραδοχή ότι οι εκπομπές διοξειδίου θα διπλασιαστούν ως το 2050, η εικόνα θα είναι η εξής: Η ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης (με βάση τους δείκτες) θα είναι ραγδαίοι, όμως αυτό θα βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων – με αποτέλεσμα, ως το 2100 η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη να αυξηθεί κατά 4,4 βαθμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη