Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο ισχυρό τεστ στην υπόθεση του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande. Η εταιρεία καλείται μέχρι αύριο Πέμπτη, να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 83,5 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, σήμερα, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας η Evergrande ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών.

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, προς το χρηματιστήριο της Σεντζέν (νότια Κίνα), η διεύθυνση του ομίλου, διευκρίνισε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μια ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι αύριο Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande προσπαθεί τώρα να αποπληρώσει επενδυτές παραχωρώντας τους ακίνητα αντί για μετρητά σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη μεγάλη κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει, η οποία απειλεί ακόμη και την ύπαρξη της εταιρείας.

Η Evergrande έχει υποχρεώσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνά αρκετά ακόμη και το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Αν διαβάσει κανείς τις ειδήσεις, θα παρατηρήσει αρκετά άρθρα που κόβουν την ανάσα συγκρίνοντας την παρούσα κρίση με την πρώην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers.

Οι συνειρμοί του Σεπτεμβρίου

Και σίγουρα, ο χρόνος – ο Σεπτέμβριος – είναι παρόμοιος δημιουργώντας συνειρμούς.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των αναλυτών συμφωνεί ότι παρά τους σχετικούς παραλληλισμούς, τα προβλήματα της Evergrande δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα με την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008.

Η μετοχή της έχει χάσει πάνω από 20% τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης και οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για το εάν ο υπερχρεωμένος γίγαντας ακινήτων θα καταφέρει να μην πτωχεύσει. Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν πτώση στις διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, όταν πρόκειται για την κλίμακα των πιθανών επιπτώσεων στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αναλυτές επισημαίνουν μια σημαντική διαφορά μεταξύ της κρίσης του Evergrande και της κατάρρευσης της Lehman: η Evergrande κατέχει γη, ενώ η Lehman κατείχε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Evergrande έχει προβλήματα ταμειακών ροών, αλλά η συζήτηση για συστημικούς κινδύνους είναι «λίγο υπερβολική, ειλικρινά», δήλωσε στο CNBC ο Ρομπ Κάρνελ, περιφερειακός ερευνητής για την Ασία-Ειρηνικό στην ING.

«Ας το παραδεχτούμε, αυτό δεν είναι όπως της Lehman, δεν είναι LTCM », είπε ο Carnell, αναφερόμενος σε ένα μεγάλο αμερικανικό hedge fund, το Long-Term Capital Management, που κατέρρευσε στη δεκαετία του 1990. «Δεν είναι ένα hedge fund με μαζικές θέσεις μόχλευσης ή μια τράπεζα της οποίας οι τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων πλησιάζουν στο μηδέν. Είναι μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με αρκετά πολλά χρέη, ξέρετε, 300 δισεκατομμύρια συν σε δολάρια ».

Προσθέτει μάλιστα, ότι εάν η Evergrande μπορεί να αποκτήσει κάποια ταμειακή ροή μπορεί να ολοκληρώσει τα αναπτυξιακά της έργα, να τα πουλήσει και να ξεκινήσει την εξόφληση του χρέους της.

«Η Evergrande αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας αν και κατέχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων», δήλωσε ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στην Macquarie. Σημείωσε μάλιστα, ότι τα περιουσιακά στοιχεία της αποτελούνται κυρίως από γη και κατοικίες που αξίζουν λίγο περισσότερο από 1,4 τρισεκατομμύρια γιουάν (220 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 οδήγησε σε κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών παραγώγων – ανταλλαγές πιστωτικών αθετήσεων και εξασφαλίσεις χρεωστικών υποχρεώσεων – κάνοντας την αγορά να αμφιβάλλει για την υγεία και των άλλων τραπεζών, δήλωσε ο Hu.

«Αλλά είναι πολύ απίθανο το έπος Evergrande να προκαλέσει πτώση στην τιμή γης», είπε. «Εξάλλου, η αξία της γης είναι απλά πιο διαφανής και σταθερή από τα χρηματοπιστωτικά μέσα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου η τοπική κυβέρνηση μονοπωλεί την προσφορά γης ».

«Ως αποτέλεσμα, η [τοπική κυβέρνηση] έχει ένα ισχυρό κίνητρο να σταθεροποιήσει την τιμή της γης. Στο χειρότερο σενάριο, η κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη και να αγοράσει πίσω γη, όπως έκανε το 2014-15 », πρόσθεσε.

Ισχυρός κυβερνητικός έλεγχος

Μια άλλη κρίσιμη διαφορά είναι το μεγαλύτερο επίπεδο κυβερνητικού ελέγχου και εμπλοκής στον κλάδο των ακινήτων της Κίνας.

«Οι κινεζικές τράπεζες και πολλές άλλες οντότητες είναι πρώτα κυβερνητικά όπλα και οι μεσίτες το δεύτερο», ανέφεραν αναλυτές της ερευνητικής εταιρείας China Beige Book σε έκθεση της Δευτέρας. «Ακόμη και τα μη κρατικά οικονομικά μπορούν να ελεγχθούν σε βαθμό που σπάνια βλέπουμε εκτός Κίνας. Η εμπορική πτώχευση είναι κρατική επιλογή ».

Η θρυλική αμερικανική επενδυτική τράπεζα κατέρρευσε πριν από 13 χρόνια αυτόν τον μήνα σε μια εμβληματική στιγμή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η τράπεζα υπέγραψε χρεόγραφα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζονταν από υψηλού ρίσκου στεγαστικά δάνεια κατά τη διάρκεια μιας φούσκας κατοικιών στις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση επέτρεψε τελικά στη Lehman να πτωχεύσει, ενώ διέσωσε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Η Κίνα διαθέτει τα εργαλεία», λέει το ΔΝΤ

Στην περίπτωση της Evergrnade, η εταιρεία ακινήτων έχει πιο άμεσους δεσμούς με ξένους επενδυτές από το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Κίνας.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα UBS, η εταιρεία διαθέτει περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά υπεράκτια ομόλογα, ισοδύναμα με περίπου το 9% των κινεζικών ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της Evergrande ύψους περίπου 313 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι περίπου το 6,5% της συνολικής υποχρέωσης του τομέα της ιδιοκτησίας της Κίνας, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι αναλυτές της UBS αναμένουν από την Evergrande να αναδιαρθρώσει το χρέος της και προβλέπουν ότι οι τιμές των ομολόγων θα ανακάμψουν από τα χαμηλά τους και θα περιορίσουν τη μετάδοση.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gita Gopinath, δήλωσε στο Reuters αυτήν την εβδομάδα ότι ο οργανισμός πιστεύει ότι «η Κίνα διαθέτει τα εργαλεία και τον χώρο πολιτικής για να αποτρέψει τη μετατροπή της σε συστημική κρίση».

Παρόλο που οι δημόσιες κυβερνητικές δηλώσεις τους τελευταίους μήνες ζήτησαν την πρόληψη μεγάλων οικονομικών κινδύνων , η παρέμβαση των κινεζικών αρχών δεν είναι δεδομένη.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν κάνει μέχρι στιγμής λίγες δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση.

Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου δήλωσε ότι το τμήμα παρακολουθεί τις δυσκολίες ορισμένων μεγάλων εταιρειών ακινήτων και τον πιθανό αντίκτυπο στην οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η αγορά ακινήτων της Κίνας, μαζί με τους σχετικούς κλάδους όπως οι κατασκευές, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή