Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων απειλούν να επιδεινώσουν τη φτώχεια σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ETUC, το χαμηλό επίπεδο των μισθών σημαίνει ότι σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρωπαίοι εργαζόμενοι δεν θα έχουν πλέον τα μέσα να πληρώσουν αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα τους λογαριασμούς θέρμανσης, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ την τελευταία δεκαετία και τώρα οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη κινδυνεύουν να βυθίσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους σε ενεργειακή φτώχεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση, σύμφωνα με την ΕTUC, βρίσκεται στην Κύπρο (45,6%), στη Βουλγαρία (42,8%), στη Λιθουανία (34,5%) στην Πορτογαλία (30,6%), στην Ελλάδα (28,7%) και στην Ιταλία (26,1%).

“Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την ισχυρή δράση της ΕΕ για τους μισθούς. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απομονώσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα «κατώφλι ευπρέπειας» στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί εγγυώνται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και δεν θα μπορούν ποτέ να είναι χαμηλότεροι από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία βασίζονται σε μικροδεδομένα της Eurostat που αναλύθηκαν από την ETUC. Τα στοιχεία αναφέρονται μόνο στον αριθμό των εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του εθνικού μέσου ισοδύναμου εισοδήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια