Ενα νέο κανάλι διάθεσης ακινήτων έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από τις τράπεζες, διευκολύνοντας τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να βρουν πιο εύκολα αυτό που ψάχνουν και ταυτόχρονα να χρηματοδοτηθούν για την απόκτησή του. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που πέρασαν στην ιδιοκτησία των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά τον πλειστηριασμό τους και τα οποία βγαίνουν προς πώληση μετά το απαραίτητο νομικό και τεχνικό καθάρισμά τους.

Οι τράπεζες δηλαδή πωλούν ακίνητα και δίνουν στους πελάτες τους και τα χρήματα που χρειάζονται για να πληρωθούν οι ίδιες! Ολα αυτά φυσικά είναι δυνατά υπό την προϋπόθεση ότι η πιστοληπτική ικανότητα των υποψήφιου αγοραστή είναι ικανοποιητική και διαθέτει τουλάχιστον το 20% του τιμήματος αγοράς. Υπολογίζεται ότι στα χαρτοφυλάκια των τεσσάρων συστημικών ομίλων  βρίσκονται σήμερα περί τα 15.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μέσω των πλειστηριασμών τα επόμενα χρόνια.

Λιανική και χοντρική

Οι τράπεζες μπορούν να ακολουθήσουν δύο δρόμους για τη ρευστοποίησή τους:

  • Τη χονδρική πώληση μεγάλων πακέτων ακινήτων σε funds, με χαμηλότερα ωστόσο μέσα τιμήματα λόγω του μεγέθους των συναλλαγών της κατηγορίας. Ηδη βρίσκονται σε συζητήσεις για διάφορου τύπου συνεργασίες με ενδιαφερόμενους επενδυτές.
  • Την πώλησή τους μεμονωμένα, σε τιμές υψηλότερες σε σχέση με τη χονδρική κυρίως σε ιδιώτες.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να αποκτήσουν σπίτι μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες για τον εντοπισμό ακινήτων με τα χαρακτηριστικά που προτιμούν. Αυτό είναι εύκολο, καθώς όλα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ειδικές ιστοσελίδες. Σε αυτές ο καθένας μπορεί να κάνει μία πρώτη ξενάγηση, καθώς σε κάθε αγγελία υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Τι έρχεται στο μέλλον

Πηγές από τη συγκεκριμένη αγορά εκτιμούν ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, μεγάλη μερίδα των ενδιαφερομένων θα απευθύνεται στην τράπεζα προτού βρει το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρεται. Το πιστωτικό ίδρυμα θα δίνει προέγκριση για ένα ποσό χορήγησης, κατόπιν αξιολόγησης του υποψήφιου δανειολήπτη και στη συνέχεια θα του προτείνει μία σειρά από ακίνητα που μπορεί να αγοράσει με αυτά τα χρήματα. Οι προτάσεις θα προέρχονται είτε από το στοκ που χτίζεται μέσω των πλειστηριασμών είτε από την ελεύθερη αγορά, σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.

Δόση αντί ενοικίου

Πέραν της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, σημαντικό ρόλο για την αύξηση της ζήτησης για κατοικίες έχουν παίξει η σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια των όρων διάθεσης στεγαστικών δανείων και ο μηδενισμός των αποδόσεων στις απλές καταθέσεις. Ως αποτέλεσμα, τα ακίνητα καθίστανται στην τρέχουσα συγκυρία μία συμφέρουσα επενδυτική επιλογή.

Με τα σημερινά δεδομένα, η μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου μπορεί να είναι ίση με το μίσθωμα που καταβάλλει κάποιος για την πρώτη κατοικία του. Κι αυτό διότι από τη μία πλευρά τα επιτόκια των δανείων έχουν μειωθεί σημαντικά και από την άλλη τα ενοίκια έχουν ενισχυθεί. Τα σταθερά επιτόκια 10 ετών μπορεί να ξεκινούν από 2,95%, των 15 ετών από 3,15%, των 20 ετών από 3,35%, των 25 ετών από 3,55% και των 30 ετών από 3,75%.

Ετσι, εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει το 20% του τιμήματος αγοράς ενός ακινήτου, μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση για το υπόλοιπο 80% και να πετύχει μια πολύ καλή συμφωνία αποπληρωμής.

Με βάση τα παραπάνω επιτόκια, μια σταθερή δόση για 25 χρόνια μπορεί να ξεκινά από τα 450 ευρώ ανά 100.000 δανείου. Αντί λοιπόν κάποιος να πληρώνει για τη στέγασή του ενοίκιο 900 ευρώ, έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την εξόφληση ενός δανείου της τάξεως των 200.000 ευρώ, με το οποίο θα αποκτήσει το δικό του σπίτι. Φυσικά, βασική προϋπόθεση είναι να μπορεί να καλύψει ίδια συμμετοχή τουλάχιστον 50.000 ευρώ για την κάλυψη του τιμήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες