Ανάμικτες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου απέναντι στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση.

Ο Ο.Τ. επικοινώνησε με στελέχη της αγοράς ζητώντας τους να σχολιάσουν το «πακέτο» των μέτρων σε συνδυασμό και με τις επιπτώσεις που υφίστανται οι εταιρίες του κλάδου αλλά και οι πελάτες τους από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς μιλούν θετικά για την απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την επιδότηση από τα 30 στα 60 ευρώ/MWh που θα δώσει η πολιτεία σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας: «Πρόκειται για θετική προσπάθεια. Η ενίσχυση θα διευκολύνει τους πελάτες μας ώστε να επωμιστούν λιγότερο κόστος από τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει στον Ο.Τ. ανώτατο στέλεχος καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου.

Κορυφαίος επίσης παράγοντας ενεργειακής εταιρίας με δραστηριότητα και στην παραγωγή και προμήθειας ενέργειας αναφέρει στον Ο.Τ., πως «οποιαδήποτε βοήθεια και προς τους καταναλωτές και τις εταιρίες είναι θετική. Και σε σχέση με τις επιχειρήσεις είναι θετική για λόγους εισπραξιμότητας».

Μία από τις μεγάλες ανησυχίες των εταιριών παροχής ενέργειας είναι το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των «φουσκωμένων» λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και να προκληθεί μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Αν δεν πληρώσουν οι καταναλωτές αυτό θα μοιάζει με πυρηνική έκρηξη… στην αγορά», σχολιάζει από τη μεριά του στον Ο.Τ. στέλεχος από τον τομέα των παρόχων ενέργειας: «Συνεπώς η επιδότηση της πολιτείας στους λογαριασμούς ρεύματος είναι θεμιτή».

Για το φυσικό αέριο

Σε αντίθεση με την κίνηση του δημοσίου να προχωρήσει στην επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά εκφράζει τη διαφωνία της σχετικά με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να παρέμβει στο φυσικό αέριο.

«Απορούμε με αυτήν την ενέργεια της κυβέρνησης να παρέμβει σε επιχείρηση ζητώντας της να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων και να προχωρήσει σε εκπτώσεις», επισημαίνει ο προαναφερόμενος κορυφαίος παράγοντας ενεργειακής εταιρίας με δραστηριότητα και στην παραγωγή και την προμήθεια ενέργειας. «Άρα είναι σύμφωνοι όλοι οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας;» διερωτάται στον Ο.Τ. το ίδιο στέλεχος θυμίζοντας και ότι μέτοχος της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 35%.

Από το χώρο των παρόχων ενέργειας στελέχη τους εκφράζουν επίσης τη διαφωνία τους: «Βλέπουμε το κράτος να παρεμβαίνει σε μία δημόσια επιχείρηση μεν η οποία λειτουργεί δε με όρους ανταγωνισμού στην αγορά του φυσικού αερίου. Θεωρούμε ότι εγείρονται ζητήματα νομιμότητας», υποστηρίζουν εκπρόσωποι τους και συνεχίζουν: «Δηλαδή μόνο οι πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας δικαιούνται αυτήν την έκπτωση; Η παρέμβαση αυτή προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά», καταλήγουν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσαν πως η δημόσια εταιρία θα απορροφήσει το 15% των αυξήσεων και θα προχωρήσει στη χορήγηση αντίστοιχων εκπτώσεων προς τους πελάτες της, ώστε με τη σειρά τους να τις μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης