Η Federal Reserve θα πρέπει να αρχίσει σύντομα να μειώνει τις αγορές ομολόγων, ωστόσο δεν πρέπει ακόμα να αυξήσει τα επιτόκια, δήλωσε ο Αμερικανός Τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντας ότι η απασχόληση παραμένει ακόμα χαμηλή και ο υψηλός πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει το επόμενο έτος καθώς οι πιέσεις από η πανδημία του COVID-19 εξασθενούν.

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ο κ. Πάουελ είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για το tapering. Δεν νομίζω ότι ήρθε ώρα να αυξήσουμε τα επιτόκια», είπε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε υπομονή και να αφήσουμε την αγορά εργασίας να επουλωθεί».

Αυτή η προοπτική, τόνισε ο Πάουελ, είναι μόνο η πιο πιθανή περίπτωση, προσθέτοντας ότι εάν ο πληθωρισμός κινηθεί επίμονα ανοδικά, τότε η Fed θα δράσει άμεσα.

«Η πολιτική μας είναι σε καλή θέση για τη διαχείριση μιας σειράς εύλογων αποτελεσμάτων», είπε.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης, αναζητώντας τη χρυσή τομή μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των σταθερών τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου της Fed για 2%, αλλά η απασχόληση εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Πιο ανήσυχος για τον πληθωρισμό

Σχολιάζοντας ο Πάουελ υπογράμμισε ότι, «οι περιορισμοί της προσφοράς και ο αυξημένος πληθωρισμός είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και για το επόμενο έτος, και το ίδιο ισχύει για την πίεση στους μισθούς».

Πάντως, η ρητορική που επέλεξε αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με προηγούμενες φορές. Ο κ. Πάουελ εμφανίστηκε σαφώς πιο ανήσυχος για τις προοπτικές σε πεδίο των τιμών.

Η πιο πιθανή περίπτωση είναι οι πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρήσουν και η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας να συνεχίσει το ρυθμό της, είπε, και έσπευσε να επαναλάβει ότι αν η Fed δει τον πληθωρισμό να ξεφεύγει για μεγάλο διάστημα «τότε σίγουρα θα χρησιμοποιούσαμε τα εργαλεία μας».

Προς το παρόν, η Fed θα παρακολουθεί και θα περιμένει, είπε.

«Ενώ πλησιάζει η ώρα για το tapering, θα ήταν πρόωρο να αυστηροποιήσουμε τις πολιτικές χρησιμοποιώντας τα επιτόκια τώρα» τόνισε.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 2-3 Νοεμβρίου.

Η τελευταία συνεδρίαση

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, η Fed  θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει την έκτακτη βοήθεια που παρείχε στην οικονομία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή τα μέσα Δεκεμβρίου, ακόμα και αν η πανδημία δημιουργήσει αντίθετους ανέμους.

Τα  μέλη πιστεύουν ότι η Fed έφτασε κοντά στην επίτευξη των οικονομικών της στόχων και σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει την κανονικοποίηση της πολιτικής μειώνοντας τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων της.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι η Fed πιθανότατα θα ξεκινούσε με περικοπή 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα σε ομόλογα και 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε τίτλους με υποθήκη.

Τα μέλη ανέφεραν στην συνεδρίαση πώς «αν στην επόμενη συνάντηση αποφασιστεί το tapering, η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει είτε στα μέσα Νοεμβρίου είτε στα μέσα Δεκεμβρίου»

Οι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι ήταν κοντά στην αρχή τoυ tapering. Τα πρακτικά της συζήτησης που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών δείχνουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υψηλή αβεβαιότητα στην επίτευξη των στόχους τους για πλήρη απασχόληση και σταθερές τιμές.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών και είναι πολύ πάνω από το στόχο του 2% της Fed. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα εμπόδια στην προσφορά και τα προβλήματα στην παραγωγή – που ευθύνονται για διαταραχές καθώς ανοίγει ξανά η οικονομία από την πανδημία – θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις για περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας.

Αξιωματούχοι της Fed προέβλεπαν τον περασμένο μήνα ότι οι πιέσεις στις τιμές θα χαλαρώσουν το επόμενο έτος, ενώ εννέα από τους 18 προβλέπουν αύξηση επιτοκίων το 2022, από επτά τον Ιούνιο. Η FOMC άφησε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και είπε ότι θα παραμείνουν εκεί έως ότου η αγορά εργασίας φτάσει στη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να υπερβεί το 2% «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή