
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, οι παραδόσεις υπολογιστών σε παγκόσμια κλίμακα έπεσαν κατά 2% το γ’ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Συνολικά, παραδόθηκαν 122,1 εκατομμύρια υπολογιστές κάθε είδους κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Παρά την πτώση σε σχέση με πέρυσι, οι παραδόσεις παραμένουν σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Ενδεικτικά η Canalys αναφέρει ότι παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019.
Συνολικά στην αγορά των υπολογιστών, όπως την υπολογίζει η Canalys, περιλαμβάνοντας desktops, notebooks και tablets η Lenovo διατήρησε τα πρωτεία με παραδόσεις 24,4 εκατομμυρίων συσκευών κάθε είδους. Η Apple παρέμεινε στη δεύτερη θέση με άνοδο 5% και συνολικές παραδόσεις 23 εκατομμυρίων συσκευών. Η HP φαίνεται ότι δέχτηκε πλήγμα από τις ελλείψεις τροφοδοσίας με εξαρτήματα και είχε μείωση 6% στις παραδόσεις της. Στην τέταρτη θέση η Dell είχε άνοδο 27% στις παραδόσεις της και σχεδόν 3% σε επίπεδο μεριδίου αγοράς. Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει όπως και το προηγούμενο τρίμηνο η Samsung.
Τόσο τα tablets όσο και τα Chromebooks (laptop με λειτουργικό Chrome της Google) σημείωσαν πτώση μετά από σειρά τριμήνων με άνοδο. Οι παραδόσεις tablets έπεσαν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι στις 37,7 εκατομμύρια μονάδες αφού η ανάγκη για τέτοιου είδους συσκευές σε τηλεκπαίδευση και τηλεργασία φέτος είναι μειωμένη στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη.
Τα δε Chromebooks είχαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 37%, κυρίως λόγω του περιορισμού στις δαπάνες αγοράς τέτοιου είδους εξοπλισμού από το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Συνολικά, το γ’ τρίμηνο οι παραδόσεις Chromebooks σε όλο τον κόσμο έγγιξαν τις 5,8 εκατομμύρια μονάδες.
Παρόλα αυτά ορισμένοι κατασκευαστές βγήκαν κερδισμένοι. Με παραδόσεις 15,2 εκατομμυρίων iPads η Apple διατήρησε τα πρωτεία, αν και με μηδενική ετήσια αύξηση. Η Samsung βρέθηκε στη δεύτερη θέση με μείωση στις παραδόσεις κατά 20%, παραδίδοντας 7,2 εκατομμύρια μονάδες. Αντίθετα, η Lenovo ήταν ο μόνος κατασκευαστής που είχε αυξημένες παραδόσεις, στις 4,2 εκατομμύρια μονάδες και άνοδο 2%. Amazon και Huawei κλείνουν την κορυφαία πεντάδα στα tablets με σημαντικές απώλειες στις επιδόσεις τους, 45% και 51% αντίστοιχα.


Latest News

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν την κυβερνοασφάλεια βασική πρόκληση - Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο σχεδόν (31,1%) των επιχειρήσεων βασίζεται κυρίως ή εξ ολοκλήρου σε χειροκίνητες διαδικασίες ή βρίσκεται μόλις στο αρχικό στάδιο ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων