Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις, έλεγε ο Αντισθένης. Η παραφθορά των λέξεων και των εννοιών οδηγεί συχνά σε παρανοήσεις και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.
H επίκληση του όρου «καινοτομία» ως θεραπεία δια πάσαν (οικονομική) νόσον έχει ήδη καταστεί κοινοτοπία. Ανάλογη με εκείνη της περίφημης «αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου».
Πώς ορίζεται όμως η καινοτομία; Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πρόκειται για τη μετατροπή μιας ιδέας σε εμπορεύσιμο προϊόν ή υπηρεσία, λειτουργική μέθοδο παραγωγής ή διανομής – νέα ή βελτιωμένη – ή ακόμα σε νέα μέθοδο παροχής κοινωνικής υπηρεσίας.
Το κλειδί εδώ είναι η «μετατροπή». Ένα καινοτόμο προϊόν από μόνο του δεν αρκεί. Ιδέες υπάρχουν, ωστόσο απαιτείται και το επόμενο στάδιο. Η ιδέα πρέπει να καταστεί εμπορεύσιμη. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου εντός του οποίου θα αναπτυχθούν και θα πάρουν τον δρόμο τους προς τη διεθνή αγορά.
Παρά το αποδεδειγμένα αξιόλογο επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό που διαθέτουμε, η Ελλάδα, καταλαμβάνει θέση «κάτω από το αναμενόμενο», όπως προκύπτει από την κατάταξη που διαμορφώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σε έναν τομέα όπου η χώρα μας θα μπορούσε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καταγράφουμε χαμηλές πτήσεις, καταλαμβάνοντας την 47η θέση μεταξύ 132 χωρών.
Η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλλιεργήσει το έδαφος για να βλαστήσουν οι τεχνοβλαστοί. Η επίτευξη υψηλών επιδόσεων στον συγκεκριμένο τομέα πρέπει να γίνει στρατηγικός στόχος. Η συγκυρία είναι από πολλές απόψεις ιδανική. Οσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι το επιθυμητό, όταν υπάρχει κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. Μήπως ήρθε η ώρα για τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Καινοτομίας;
Latest News
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.
Άκομψες παρεμβάσεις
Οι πολλοί φιλελεύθεροι που βρίσκονται εντός της κυβέρνησης θα νιώθουν μάλλον άβολα, με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από αγορές